قَالَ
رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: تَابِعُوا بَيْنَ الْحَجِّ
وَالْعُمْرَةِ فَإِنَّهُمَا يَنْفِيَانِ الْفَقْرَ وَالذُّنُوبَ كَمَا يَنْفِي
الْكِيرُ خَبَثَ الْحَدِيدِ وَالذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ... (ت)
رسول
الله أفندمز ( ﷺ ) بيوردولر ،: " حج و عمره ي بش بشه يابنز . زيرى بو إيكيسى ،
كوروكون : دمير ، آلطن و كوموشون باسنى كيدرديكى كبى ، فقيرليكى و كوناحلرى كيده
رير ، يوق أدر ."
Resûlullah Efendimiz
sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Hac ve umreyi peş peşe yapınız. Zîrâ
bu ikisi, körüğün; demir, altın ve gümüşün pasını giderdiği gibi, fakirliği ve
günâhları giderir, yok eder...”
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 29 Şevval 1441 Fazilet
Takvimi
HZ. ŞÎT ALEYHİSSELÂM
Âdem Aleyhisselâm’dan sonra, Allâhü Teâlâ, Şît Aleyhisselâm’a peygamberlik vermiştir. Şît Aleyhisselâm, Hazret-i Âdem’in (a.s.) en güzel ve en sevgili oğludur. Hz. Âdem’in yaratılışından yüz yirmi sene sonra doğmuş, 912 sene yaşamış, vefât edince Ebû Kubeys dağında Hazret-i Âdem’in yanına defnedilmiştir.
Cenâb-ı Hak tarafından, Şît Aleyhisselâm’a 50 suhuf (sahife) nâzil oldu. Kâbe-i Muazzama’yı bir rivâyete göre Hazret-i Âdem, diğer bir rivâyete göre de Hazret-i Şît ilk defa olarak ve taştan binâ etmiştir.
Allâhü Teâlâ, Şît Aleyhisselâm’ı, Hz. Âdem’in şehid edilen oğlu Hâbil’e bedel olarak ihsan ettiğinden kendisine Hibetullah (Allâh’ın hediyesi) mânâsında Şît (veya Şîs) adı verilmiştir.
KIZIL GEZEGEN MERİH (MARS)
Merih, mihveri (ekseni) etrafında 24 saat 30 dakikada bir kere tam devir eder. Bir merih senesi bir dünya senesinden takriben iki kat daha uzundur. Merih’in iki peyki (uydusu) vardır ki bunlar Phobos (Fobos) ve Deimos (Deymos) diye isimlendirilir. Bu peykler pek küçük oldukları gibi seyyareye de (gezegene) pek yakındırlar. Her ikisi de 1870 senesinde keşfolunmuştur.
Teleskopla Merih’in yüzeyi üzerinde gayet geniş, berrak ve kırmızı görünen kıtalara Merih’in karaları denilir. Yeşilimsi ve kahverengi ile gri arası renkte görünen büyük lekelere de Merih’in denizleri denilir.
Merih’in Kızıl gezegen olarak isimlendirilmesinin sebebi kırmızı-turuncu renkte görünmesidir. Merih’in bu renkte görünmesinin sebebi ise yüzeyinde bol miktarda demir-oksit bulunmasıdır. Arz’da en bol bulunan dördüncü element olan demir, Merih’in yüzeyinde de çok miktarda bulunur. Ancak Merih’in atmosferi büyük oranda karbondioksitten oluştuğu için demir atomları elektron kaybederek demir oksit bileşiklerini oluşturur. Pas olarak da bildiğimiz demir-oksit bileşikleri kırmızımsıdır.
Merih, fizikî olarak dünyaya benzer. Kütlesinin ekserisini demir mâdeni meydana getirdiğinden ve atmosferine de toz hâlinde dağıldığı için teleskopla bakılınca kızıl gözükmektedir.
Hicrî: 29 Şevval 1441 Fazilet
Takvimi
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder