7 Haziran 2020 Pazar

SÂBİT BİN KAYS (R.A.)




قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ الْحَيَاءَ وَالْإِيمَانَ قُرِنَا جَمِيعًا فَإِذَا رُفِعَ أَحَدُهُمَا رُفِعَ الْآخَرُ. (هب)
الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا )  :    "  محقق كى حيا و إيمان بربرلرينه باغلانمشدر . اونلردان برى قالديرلديغى زمان ، ديكرى ده قالديريلر  ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak ki hayâ ve îmân birbirlerine bağlanmıştır. Onlardan biri kaldırıldığı zaman, diğeri de kaldırılır.
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:   15  Şevval  1441  Fazilet Takvimi

SÂBİT BİN KAYS (R.A.)


Enes bin Mâlik (r.a.) şöyle anlattı: Hucurât Sûresi’nin “Ey îman edenler, seslerinizi Peygamberin sesinden yüksek çıkarmayın. Ona, sözle birbirinize bağırdığınız gibi bağırmayın ki siz farkına varmadan amelleriniz boşa gidiverir.” (meâlindeki) 2. âyet-i celîlesi nâzil olduğu vakit, Sâbit bin Kays (r.a.) ortadan kaybolmuştu. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) onun yokluğunu fark edince kendisini çağırttı ve ortadan kaybolmasının sebebini sordu.
Sâbit bin Kays (r.a.) dedi ki:  “Yâ Resûlallah, muhakkak sana falan âyet nâzil oldu. Ben de sesi gür çıkan bir adamım. Bu sebeple amellerimin boşa gitmesinden korkuyorum.” Peygamberimiz (s.a.v) de onu: “Sen onlardan değilsin. Muhakkak sen, hayır üzere yaşayacak ve hayır üzere vefât edeceksin. Ve muhakkak sen cennetliksin.” diye müjdelediler.
Hakîkaten Resûlullah Efendimizin (s.a.v) haber verdikleri gibi oldu. Sâbit bin Kays (r.a.), Yemâme’de yalancı peygamber Müseyleme’nin ordusu ile savaşırken şehit oldu.
Şehit olduğunda üzerinde mükemmel bir zırh vardı. O gece Ashâb-ı Kirâm’dan bir zât Hz. Sâbit’i (r.a.) rüyasında gördü. Sâbit (r.a.) ona dedi ki: “Müslümanlardan falan kimse üzerimdeki zırhı çıkarıp götürdü. O, şu anda askerlerin bulunduğu falan yerdedir. Yanında bağlı bulunan ve otlamakta olan bir atı var. Zırhımın üzerini de örtmüştür. Hâlid bin Velîd’e (r.a.) git ve ona, zırhımı o adamdan geri almasını söyle. Sonra zırhı, Resûlullâh’ın halîfesi Ebûbekir’e götür. Falan kimseye olan borcumu onunla ödeyivermesini söyle, falan kölemin de hür olduğunu söyle.”
Sahâbî uyanınca gördüğü rüyayı evvela Hz. Hâlid’e (r.a.) haber verdi. Hz. Hâlid de zırhı ve atı, Sâbit’in (r.a.) anlattığı şekilde o adamın yanında buldu ve zırhı geri aldı. Sonra Hz. Ebûbekir’e (r.a.) haber verdi. Hz. Ebûbekir de, Sâbit’in (r.anhümâ) vasiyetini yerine getirip borcunu ödedi.
Mâlik bin Enes (rah.) bu vasiyetle alâkalı: “Ben, sâhibinin vefâtından sonra kabul edilen başka bir vasiyet görmedim.” demiştir.
Hicrî:   15  Şevval  1441  Fazilet Takvimi



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder