21 Temmuz 2024 Pazar

DİN KARDEŞLİĞİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لَوْ أَنَّ عَبْدَيْنِ تَحَابَّا فِي اللهِ عَزَّ وَجَلَّ وَاحِدٌ فِي الْمَشْرِقِ وَآخَرُ فِي الْمَغْرِبِ لَجَمَعَ اللهُ بَيْنَهُمَا يَوْمَ الْقِيَامَةِ يَقُولُ: هٰذَا الَّذِي كُنْتَ تُحِبُّهُ فِيَّ. (هب)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : بريسى دوغوده ، ديكرى باطيده بولونان إيكى قل ، شايت الله عز وجله ، نيك رضاسى إيجن بربرلرينه محبت دويصالر ، الله تعالى قيامت كونى ، اونلرى ( جنتده بربرينه قومشو قلارق ) ألبتده بر آرايه كتيرير و ‘ إشته شو ، ( دنياده ) بنم رضام إيجن سوديكين كمسه إيدى ’ ديه إلتفاط بيورور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Birisi doğuda, diğeri batıda bulunan iki kul, şâyet Allah Azze ve Celle’nin rızâsı için birbirlerine muhabbet duysalar, Allâhü Teâlâ kıyâmet günü, onları (cennette birbirine komşu kılarak) elbette bir araya getirir ve ‘işte şu, (dünyada) benim rızam için sevdiğin kimse idi’ diye iltifat buyurur.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:    15  Muharrem  1446  Fazilet Takvim

 

DİN KARDEŞLİĞİ

 

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Mümin kardeşlerinizi çoğaltınız. Zira kıyamet günü (kâmil ve sâlih) her müminin şefaat etme salâhiyeti vardır.”

Akıllı kimse, din kardeşleri edinmeli, kara gün dostu olacak, her türlü sıkıntısında yardımlaşabileceği kimselerle dostluk bağları kurmalıdır.

Evliyadan ve hadîs âlimlerinden Muhammed bin Vâsî (rah.) demiştir ki: “Dünyada yaşamak için üç sebep kaldı:

  1. Cemaatle namaz: Hem cemaat fazileti kazanırsın, hem de namazında bir hatan (noksanın) olsa vebâlinden kurtulursun.
  2. Kifâyet miktarı geçimlik: Bununla insanlara minnet duymazsın, fazla da olmadığından hesabı kolay olur.
  3. Güzel geçimli bir din kardeşi, aile ve akrabalarından başka yardımcındır.

Abdullah bin Mes’ûd radıyallâhü anh, arkadaşlarının yanına geldiğinde “Sizler, hüzünlerimin cilâsısınız.” derdi.

Din kardeşiyle yapılan sohbete muâdil, başka bir sürûr ve sevinç yoktur. Onların bulunmaması gibi bir hüzün de yoktur. Hüzünleri teselli edip gidermekte en büyük yardımcı, Cenâb-ı Hakk’ın takdîrine rızâ göstermek ve din kardeşleriyle sohbet etmektir. Kardeşlerin hayırlısı; seni korur, küçük bir hata edince hemen seni ayıplamaz. Zira dost, dostunun huyda bir benzeridir. Arkadaşına karşı af ve anlayış ile muamele etmelidir. Ona haset etmemelidir, zira haset, muhabbeti bozar.

Hareketlerinde mutedil olmalı, sesini yükseltmemeli, tevâzuyu elden bırakmamalı, muhalefeti terk etmelidir. Kişi, dostuna yük olmaktan da sakınmalıdır.

Kardeşlikten maksat, sadece bir araya gelip yiyip içmek değildir. Bir sıkıntıya düşen din kardeşi, kendisinden gücü yeten bir şey istediğinde onu vermemek yahut sıkıntısını gidermemek uygun değildir. Darlıkta derdinle dertlenmeyen, bollukta da sevincine ortak olmayan kimsenin dostluğunun bir kıymeti yoktur. Nice din kardeşi, öz kardeşten daha hayırlıdır.

Hicrî:    15 Muharrem  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder