19 Temmuz 2024 Cuma

HAZRET-İ MÂRİYE (R. ANHÂ)


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مِهْنَةُ إِحْدَاكُنَّ فِي بَيْتِهَا تُدْرِكُ بِهِ عَمَلَ الْمُجَاهِدِ فِي سَبِيلِ اللهِ. (ع)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : ( أى حنملر ) سزدن برينزين ( ربى نين رضاسنى كوزه ترك ) أونده كى خدمتى وار يا ، إشده او كمسه ، أونده كى بو خدمتى سببيله الله يولنده جهاد أدنلريك ثوابنه نائل اولور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “(Ey hanımlar) sizden birinizin (Rabb’inin rızasını gözeterek) evindeki hizmeti var ya, işte o kimse, evindeki bu hizmeti sebebiyle Allah yolunda cihâd edenlerin sevabına nâil olur.”

(Müsned-i Ebû Ya’lâ)

Hicrî:    12  Muharrem  1446  Fazilet Takvim

 

HAZRET-İ MÂRİYE (R. ANHÂ)

 

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, Hicret’in 8. senesinde Mısır ve İskenderiye meliki olan Mukavkıs’a, İslâm’a davet için bir mektup yazmışlardı. Mukavkıs, birtakım hediyelerle beraber Mâriye radıyallâhü anhâ’yı da Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimize göndermişti.

Hazret-i Mâriye, Medîne-i Münevvere’ye geldiği zaman Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimizin teklifi ile İslâm’ı kabul etmişti.

Hazret-i Mâriye radıyallâhü anhâ validemiz, Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in muhterem oğlu İbrahim’in annesidir.

Mâriye radıyallâhü anhâ hamile kaldığı sırada Cibrîl-i Emîn gelip Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimize: “es-Selâmü aleyke yâ Ebâ İbrahim. Allâhü Teâlâ sana, Mâriye’den bir erkek çocuğu ihsan etti ve ona İbrahim ismini vermeni emir buyurdu. Allâh, onu, senin hakkında mübarek kılsın, onu dünya ve âhirette senin için göz aydınlığı eylesin.” dedi.

İbrahim (r.a.) doğduktan sonra 20 ay kadar yaşadı ve Resûlullah Efendimizden (s.a.v.) takriben bir sene önce vefat etti.

Hazret-i Mâriye radıyallâhü anhâ pek sâliha ve hayrı çok olan bir hanım idi. O, İbrahim aleyhisselâm’ın zevcesi Hazret-i Hâcer radıyallâhü anhâ’ya benzerdi.

Hazret-i Mâriye radıyallâhü anhâ, Hicret’in 16. senesi Muharrem-i şerîf ayında vefat etti. Hazret-i Ömer radıyallâhü anh, bütün halkı toplayıp cenâze namazını kıldırdı ve Cennetü’l-Bakî’a defnedildi.

Hazret-i Muâviye (r.a.), hilâfeti zamanında, Hazret-i Mâriye’ye (r. anhâ) hürmeten, onun beldesi olan Mısır’ın Ensınâ şehrinin Hafn bölgesinden vergiyi kaldırdı.

Hicrî:    12 Muharrem  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder