قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنْ كُنْتَ صَائِمًا بَعْدَ شَهْرِ رَمَضَانَ فَصُمِ الْمُحَرَّمَ فَإِنَّهُ شَهْرُ اللهِ فِيهِ يَوْمٌ تَابَ فِيهِ عَلَى قَوْمٍ وَيَتُوبُ فِيهِ عَلَى قَوْمٍ آخَرِينَ. (ت)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : رمضان شريف آيندان صوكره اوروج طوطمق إسترسن محرم آينده طوط . جونكى او ، الله تعالى نيك آيدر . اونده أؤيله بر كون واردركى حضرتى الله ، او كونده بر قوميك توبسنى قبول أتدى . ينه او كونده ، نيجه قوملريك ده توبسنى قبول أده جكدر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Ramazân-ı şerîf ayından sonra oruç tutmak istersen Muharrem ayında tut. Çünkü o, Allâhü Teâlâ’nın ayıdır. Onda öyle bir gün vardır ki Hazret-i Allah, o günde bir kavmin tevbesini kabul etti. Yine o günde, nice kavimlerin de tevbesini kabul edecektir.”
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî: 28 Zilhicce 1445 Fazilet Takvim
İDÂRECİ SÂLİH OLURSA EMRİ ALTINDAKİLER DE SÂLİH OLUR
İran tamamen fethedilip Kisrâ’nın çok kıymetli tâcı ve bilezikleri, Medîne-i Münevvere’ye getirildiğinde Halîfe Hazret-i Ömer (r.a.):
“Bunu bana getiren elbette emîn (güvenilir) bir kimsedir.” buyurmuştu. Bunun üzerine onları getiren zât şu cevabı verdi:
“Ey Müminlerin Emîri! Asıl emîn olan sizsiniz. Allâh’ın hakkına sadâkat gösterdiğiniz için halk da size sadâkat gösteriyor. Rabb’inizin hakkına riâyet ettiğinizden dolayı, bütün yaratılmışlar da sizin hakkınıza riâyet ediyor.”
OSMANLI’DA BİR HAYIR ESERİ: SEBİL
Osmanlı’da sebil, hayır için, ücretsiz su dağıtılan etrafı parmaklıklı ve umumiyetle kubbe ile örtülü yapılar hakkında kullanılan bir tâbirdir. Buna “Sebilhane” de denilirdi. Osmanlı’da, hayır sahipleri, gelip geçenlerin su içmeleri için sebilhaneler yaptırmışlardır.
Sebiller, hemen hemen her caminin yanında inşa olunurdu.
Ecdadımızın, bu hayır üzerinde ehemmiyetle durmasının sebebi, dinimizde su hayrının pek makbul görülmesi ve su hayrı yapılması teşvik edilmiş olmasındandır. Nitekim Resûllah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:
“Kıyamet günü insanlar (veya Cennet ehli) saf saf dizilirler. (Günahlarından dolayı) Cehennem ehlinden olan Müslüman bir kimse, onlardan birine gelerek, ‘Ey falan! İçmek için su istediğin ve benim de sana ikram ettiğim günü hatırlamaz mısın?’ der ve o Cennet ehli, ona şefaat eder. Cehennemi hak etmiş olan diğer bir Müslüman, yine Cennet ehlinden birine gelerek, ‘Ey falan! Sana temizlenmen için su verdiğim günü hatırlamaz mısın?’ der ve o da ona şefaat eder.”
Sa’d bin Ubâde (r.a.) Hazretleri şöyle demiştir:
“Resûlullah (s.a.v.) Efendimize, ‘Yâ Resûlallah! En faziletli sadaka hangisidir?’ diye suâl ettim. ‘Bir kimseye, içmesi için su vermektir.’ buyurdular.”
Hicrî: 28 Zilhicce 1445 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder