9 Temmuz 2024 Salı

AHMED BİN ÂSIM el-ANTÂKÎ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنْ أَحْبَبْتُمْ أَنْ يُحِبَّكُمُ اللهُ وَرَسُولُهُ فَأَدُّوا إِذَا ائْتُمِنْتُمْ وَاصْدُقُوا إِذَا حَدَّثْتُمْ وَأَحْسِنُوا جِوَارَ مَنْ جَاوَرَكُمْ. (طس)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : الله و رسولونون ، سزى سومسنى إسترسنز ، سزه بر أمانت ورلديكنده اوكا رعايت أديك ، قونوشدوغونوز زمان دوغرى قونوشون ، قومشولرينزه كوزل قومشولق أديك . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Allah ve Resûl’ünün, sizi sevmesini isterseniz, size bir emanet verildiğinde ona riâyet edin, konuştuğunuz zaman doğru konuşun, komşularınıza güzel komşuluk edin.”

(Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Evsat)

Hicrî:    03  Muharrem  1446  Fazilet Takvim

 

AHMED BİN ÂSIM el-ANTÂKÎ

 

Evliyanın büyüklerinden olan Ahmed bin Âsım Antâkî rahimehullâh, Hicrî 140 tarihinde doğmuş, 239 tarihinde vefat etmiştir.

Tebe-i Tâbiîn’in büyüklerinden Fudayl bin Iyâz rahimehullâh ile ilmî sohbetleri olmuş, İsmi, hadîs râvîleri arasında zikredilmiştir. Ebû Süleyman Dârânî rahimehullah, bu zâta firâsetinin keskin olması sebebiyle “Kalplerin Casusu” demiştir.

İlim ve hikmet ehli bir zât olan Ahmed bin Âsım rahimehullâh, Dımaşk’ta ikamet etmiş, orada insanlara vaaz ve nasihatte bulunmuştur. Bu nasihatlerinden bazıları şunlardır:

  • En faydalı akıl, sana, Allâhü Teâlâ’nın nimetlerini gösteren, o nimetlere karşı şükretmen için yardımcı olan ve nefsinin arzularına mâni olan akıldır.
  • Sâlih bir amel işlediğin zaman, onun, başkası tarafından bilinmesini isteme. O amelinden dolayı sana saygı gösterilmesini bekleme. Mükâfatını sırf Allâhü Teâlâ’dan bekle. İşte bunlar, amelinde ihlaslı olduğunun alâmetidir.
  • En güzel tevazu; senden kibri kaldıran ve öfkeni söndüren tevazudur.
  • Bir kulun, Allâhü Teâlâ’dan korkup ondan hakkıyla hayâ etmemesi, nefsini hakkıyla tanımadığının alâmetidir.
  • Kalbinin sâlih/düzgün olmasını istersen, diline sahip ol.
  • Allâhü Teâlâ’yı hakkıyla bilip ona kulluk eden, ondan en çok korkandır.
  • Ehlullah ile otururken, kalplerinize sahip olun. Zira ehlullah, kalplerdeki gizli hâllere vakıf olurlar. Onlar, sizin kalplerinize girer çıkarlar da sizin hiç haberiniz bile olmaz.
  • Kalbin, manevî hastalıklara karşı ilacı şu beş şeydir: Sâlih zâtlarla beraber bulunmak, Kur’ân-ı Kerîm okumaya devam etmek, mideyi haram ve şüpheli şeylerden korumak, geceleri ibadetle ihya etmek, seher vakti dua ve ilticâda bulunmak.

Hicrî:    03 Muharrem  1446  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder