قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : صُومُوا يَوْمَ عَاشُورَاءَ يَوْمٌ كَانَتِ الْاَنْبِيَاءُ تَصُومُهُ. (مطالب)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : عاشوره كونونده اوروج طوطونوز . او أؤيله بر كوندوركى ، او كونده بيغمبرلر ( عليه السلام ) اوروج طوطارلردى . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Âşûrâ gününde oruç tutunuz. O öyle bir gündür ki, o günde peygamberler (aleyhimüsselâm) oruç tutarlardı.”
(İbn-i Hacer, el-Metâlibu’l-Âliye)
Hicrî: 09 Muharrem 1446 Fazilet Takvim
KIBLE SAATİ VE DÜNYA KIBLE GÜNÜ NEDİR?
Kıble saati; kıblenin, Güneş ile tespit edildiği saattir. Yani, Güneş’in, bulunduğumuz yerin kıble zâviyesine (açısına) veya belli bir zâviye farkına denk geldiği vakittir. Türkiye, Avrupa ülkeleri, Afrika ülkeleri ve Türk cumhuriyetleri ile Avustralya’nın Perth şehrinde; şehrin o günkü kıble saati vaktinde, Güneş’e doğru dönen kimse, kıbleye dönmüş olur.
Kıble saati, namaz vakitleri gibi günlük olarak değişir.
Kıble saatleri, sadece adı geçen şehir için muteberdir.
Herhangi bir yerin kıblesi, pratik olarak şöyle tespit edilir: Bir kimse, o günün takviminde, bulunduğu şehrin namaz vakitleri cetvelinin son sütunundaki “Kıble Saati” (Kıble S.) vaktinde, Güneş’in bulunduğu yöne dönerse, kıbleye dönmüş olur.
Kapalı bir mekânda ise mesela, güneş gören pencerenin dik kenarlarının yere düşen gölgesi, “Kıble Saati” (Kıble S.) vaktinde, kıble istikametini gösterir. Bu istikamet işaretlenir ve böylece en pratik ve en doğru bir şekilde kıble yönü tespit edilmiş olur.
Dünya kıble günleri: Dünya, Güneş etrafındaki seyrine devam ederken 28 Mayıs ve 16 Temmuz günlerinde Güneş’in meyli (21 derece, 26 dakika) ile Kâbe-i Muazzâma’nın arzına (21 derece, 26 dakika) denk gelir ve Güneş, Kâbe-i Muazzâma’nın tam üzerinde bulunur. Türkiye saatine göre 28 Mayıs günü saat 12.18’de ve 16 Temmuz günü saat 12.27’de Edirne’den Kars’a kadar kıble saatleri aynı olmaktadır.
Dünyanın değişik ülkelerinde, kendi mahallî saatlerine denk gelecek şekilde kıble saatleri değişmekle birlikte, günleri değişmediğinden, bu günlere yani 28 Mayıs ve 16 Temmuz günlerine “Dünya Kıble Günü” denilmektedir.
Hicrî: 09 Muharrem 1446 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder