قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ هٰذَا الْقُرْآنَ مَأْدُبَةُ اللهِ فَاقْبَلُوا مِنْ مَأْدُبَتِهِ مَا اسْتَطَعْتُمْ. (مى)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : محقق شو قرآن كريم ، الله تعالى نيك زيافتى ( مسابه سنده ) در . او حالده اونون زيافتندن ، كوجونوز يتديكى قدار قبول أديك . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak şu Kur’ân-ı Kerîm, Allâhü Teâlâ’nın ziyafeti (mesâbesinde)dir. O hâlde onun ziyafetinden, gücünüz yettiği kadar kabul edin.”
(Sünen-i Dârimî)
Hicrî: 19 Muharrem 1446 Fazilet Takvim
ENDÜLÜS EMEVÎ DEVLETİ -2
Endülüs Emevî Devleti’nde Sultan Üçüncü Abdurrahman’a kadar olan devirde, ordu güçlendirildi. Tarım ve sanayi geliştirildi. Büyük bir ticaret filosu kurularak İstanbul’a kadar ticarî münâsebetler genişletildi. Camiler, yollar ve şehirlerin etrafına surlar yaptırıldı.
Bu devlet, Üçüncü Abdurrahman devrinde ve bundan sonraki devirlerde siyâsî, iktisadî ve fikrî üstünlüğün zirvesine ulaştı. Hristiyan orduları hezimete uğratılarak, büyük fetihler yapıldı. Sultan Abdurrahman, donanmasını da kuvvetlendirdi. 931 senesinde Sebte’yi fethederek, Mağrib’e ulaştı. Fas’a yayılmış olan Ehl-i Sünnet harici bozuk fırkaları, bu ülkeden çıkarttı. Kurtuba ve Gırnata medreselerini kurup birçok ilmin, bilhâssa tıp ve astronominin ilerlemesini sağladı. Böylece, Avrupa’ya ilim ve fen, Endülüs Müslümanları tarafından yayılmış oldu. İlim ve fen, Endülüs Müslümanlarından Fransa’ya, oradan Almanya’ya, oradan da Amerika’ya intikal etti.
Endülüs’te tefsir, hadis, fıkıh sahalarında nice âlimler yetişti, birçok evliyâ, insanları manen kemâle erdirerek irşad etti.
Sultan Abdurrahman, 961 senesinde 73 yaşında vefat edince yerine, oğlu İkinci Hakem geçti. Bu hükümdar, babasının kurduğu düzeni titizlikle sürdürdü. Fıkıh ve tarih sahasında ilim sahibi olan İkinci Hakem, ülkenin imar edilmesi, ilim ve fikir hayatının gelişmesi için büyük çaba sarf etti, sanat ve mimarî eserlerin yaptırılmasında büyük gayretler gösterdi. Kurtuba Câmii ve Kurtuba şehrinden beş kilometre uzaklıkta yaptırılan yazlık şehrin güzelliği, bahçeleri, dillere destan oldu. Bu şehre “Çiçek Şehri” manasına “Medînetü’z-Zehrâ” ismi verildi.
Endülüs Emevîleri, son zamanlarda İslâm ahlâkı ve Ehl-i Sünnet itikadından ayrıldıkları, cihâdı terk ettikleri ve kâfirlerin âdetlerini taklit ettikleri için zayıfladılar. Daha önce kazandıkları gibi zaferler kazanmaları artık hayal oldu. Son Halife Üçüncü Hişam, vezirlerinin isyanı ile tahttan indirildi. Kısa zaman sonra devlet parçalandı ve tarih sahnesinden çekildi. Yerine birçok küçük devletler kuruldu. Bunlardan en mühimi ve sonuncusu ise Benî Ahmer Devleti’dir.
Hicrî: 19 Muharrem 1446 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder