قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ قَرَأَ بِالْآيَتَيْنِ مِنْ آخِرِ سُورَةِ الْبَقَرَةِ فِي لَيْلَةٍ كَفَتَاهُ. (خ)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : هر كيم كجلين بقره سوره سنين صون إيكى آيتنى ( آمن الرسول ... ) اوقورسه ، بونلر ، اونه ( بتون آفتلردن و كوتولكلردن قورومايه ) يتر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Her kim geceleyin Bakara Sûresi’nin son iki âyetini (Âmene’r-rasûlü…) okursa, bunlar, on(u bütün âfetlerden ve kötülüklerden korumay)a yeter.”
(Sahîh-i Buhârî)
Hicrî: 14 Muharrem 1446 Fazilet Takvim
AFETLER İÇİN TEDBİRLER
Afetlerde can ve mal kaybı yaşanmaması için afetler hakkında ve afetlere karşı, ne gibi tedbirler alınması gerektiği husûsunda bilgi sahibi olmak elzemdir. Lüzumlu bilgileri öğrendikten sonra tedbir alan ve icap eden hazırlıkları yapan kimselerin, meydana gelmesi muhtemel afetlerden, Allâh’ın izniyle, çok daha az zarar göreceği muhakkaktır. Afetlere karşı yapılması gereken hazırlıklar ve alınması gereken bazı tedbirler şunlardır:
- Afet, kaza veya hastalık gibi hâllerde ihtiyaç duyulabilecek ilk yardım bilgileri önceden öğrenilmelidir.
- Yaşanılan binanın, usullere uygun ve afet riskine karşı tedbir alınarak yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir.
- Aile fertleri ile birlikte, yaşanabilecek bir afette nasıl hareket edileceğini konuşmalıdır. Afet veya farklı acil vakalar olması hâlinde, aile fertleriyle toplanılabilecek mahaller belirlenmelidir.
- Afet ve acil hâller için bir çanta hazırlanmalıdır. (Çantada, ilk yardım eşyaları, su, uzun müddet bozulmayacak gıdalar, temiz elbiseler bulunabilir.)
- Evde ve iş yerinde, afet anında devrilerek veya kırılarak zarar verebilecek, giriş-çıkışı kapatacak eşyalar belirlenerek sabitlenmeli veya daha uygun bir yere alınmalıdır.
- Su, doğalgaz, elektrik vb. tesisatlara ait vana ve şalterlerin yerleri ve nasıl kapatılacakları öğrenilmelidir.
- Ev veya iş yerinde, afet hâlinde yangın olma riski bulunan yerler belirlenmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.
- Afet anında güvenliği tehlikeye atacak hareketlerde bulunulmamalıdır.
Maddî tedbirlerle birlikte manevî tedbirlere de müraacat etmek gerekir. Bilhâssa, “Bismillâhillezî lâ yedurru me’asmihî şey’ün fi’l-ardı velâ fi’s-semâi ve hüve’s-Semîu’l-Alîm” ve “Eûzü bi-kelimâtillâhi’t-tâmmâti küllihâ min şerri mâ halak.” dualarının tekrar tekrar okunması tavsiye olunmuştur. İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretleri, “Bu duaları kim okursa, Allâhü Teâlâ’nın inâyetiyle, kendisi ve malı korunur.” buyurmuşlardır.
Hicrî: 14 Muharrem 1446 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder