قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : اِغْتَنِمْ خَمْسًا قَبْلَ خَمْسٍ: شَبَابَكَ قَبْلَ هَرَمِكِ، وَصِحَّتَكَ قَبْلَ سَقَمِكَ، وَغِنَاءَكَ قَبْلَ فَقْرِكَ، وَفَرَاغَكَ قَبْلَ شُغْلِكَ، وَحَيَاتَكَ قَبْلَ مَوْتِكَ . (ك)
رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : بش شيدن أؤنجه بش شئ غنيمت ( فرصت ) بل : إهتيارليغندان أؤنجه كنجليكنى ، حصطليغندان أؤنجه صحتنى ، فقيرليكندن أؤنجه زنكينليكنى ، مشغوليتندن أؤنجه بوش وقتنى و أؤلوموندن أؤنجه حياتنى ( غنيمت بيل ) . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Beş şeyden önce beş şeyi ganimet (fırsat) bil: İhtiyarlığından önce gençliğini, hastalığından önce sıhhatini, fakirliğinden önce zenginliğini, meşguliyetinden önce boş vaktini ve ölümünden önce hayatını (ganîmet bil).”
(Hâkim, el-Müstedrek)
Hicrî: 17 Cemâziyelevvel 1445 Fazilet Takvim
DİNE UYGUN OLAN HER İŞ ZİKİRDİR
İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretleri buyurdular:
“… Evladım, fırsat, ganimettir. Sıhhat ve boş vakit de ganîmet bilinmelidir. Onun için bütün vakitleri devamlı olarak Allâhü Teâlâ’yı zikir ile geçirmek lâzımdır. Alışveriş bile olsa şerîat-i ğarrâya (dine) muvâfık olarak işlenen bütün ameller de zikre dâhildir. Bütün yaptıklarımızın zikre dâhil olması için her hâlimizde dinin hükümlerine son derece riâyet etmek lâzımdır. Muhakkak ki zikir, gafletten kurtulmaktır.
Bütün yaptıklarımızda, emirlere ve nehiylere riâyet (Cenâb-ı Hakk’ın emrettiklerini yapmak, yasakladıklarını da terk etmek) ne zaman mümkün olursa işte o zaman Allâhü Teâlâ’dan gafil olmamak ve Allâhü Teâlâ’yı dâimî olarak zikretmek mümkün olur...”
(Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, Fazilet Neşriyat, c. 2, m. 25)
KUZEY KUTBU MU DAHA SOĞUKTUR, GÜNEY KUTBU MU?
Güneş ışınları, Dünya’nın eksen eğiminden kaynaklı olarak kutuplara çok eğik biçimde gelir. Hattâ kutup noktalarında yılın altı ayı boyunca güneş hiç doğmaz, diğer altı ayda da hiç batmaz. Bu yüzden kutup bölgelerinin fazla ısınması mümkün olmaz. Bu durum, her iki kutup için de geçerli olduğu hâlde Güney Kutbu, Kuzey Kutbu’ndan daha soğuktur. Bunun sebebi, iki kutbun göründükleri kadar benzer olmamasıdır. Her ne kadar iki kutup da buzlarla örtülü olsa da Güney Kutbu, bir kara parçasıdır, bu yüzden de Antarktika adıyla yedi kıtadan biri olarak kabul edilir. Kuzey Kutbu ise okyanus üzerinde yüzmekte olan bir buz kütlesidir.
Güney Kutbu çok kalın bir buz tabakasıyla kaplıdır ve ortalama yüksekliği çok fazladır. Bu da Güney Kutbu’nu çok daha soğuk bir yer yapar. Kuzey Kutbu’nu oluşturan buz kütlesinin su üstündeki yüksekliği ise çok azdır ve Kuzey Kutbu, üzerinde yüzdüğü okyanusun ılıman tesiri altındadır. Bu sebeple Güney Kutbu, Kuzey Kutbu’ndan çok daha soğuktur.
Hicrî: 17 Cemâziyelevvel 1445 Fazilet Takvim