30 Ekim 2021 Cumartesi

MEZHEB


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى: وَمَا آتَاكُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاكُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا وَاتَّقُوا اللهَ اِنَّ اللهَ شَدِيدُ الْعِقَابِ. (سورة الحشر، ٧)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) :  وبيغمبر ، سزه هر نه وريرسه اونى آلنز وسزى نهيتديكندن ده صاقنينز . والله دان قورقونوز . جونكى الله تعالى نيك عذاب جتندر  . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu(meâlen):   Ve Peygamber, size her ne verirse onu alınız ve sizi nehyettiğinden de sakınınız. Ve Allah’tan korkunuz. Çünkü Allâhü Teâlâ’nın azâbı çetindir.” (Haşr Sûresi, âyet 7)

Hicrî:   24   Rebiulevvel   1443    Fazilet Takvim

 

MEZHEB

 

Mezheb, büyük din müctehidlerinin edille-i şer‘iyyeden çıkardıkları meseleler ve hükümler topluluğudur.

Peygamberimiz (s.a.v.) hâli hayatta iken, Müslümanlar her türlü meselelerini Peygamberimizden öğrendiler. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) vefatından sonra ise Sahâbe-i Kirâm’ın önde gelenlerinden büyüklerinden öğreniyorlardı. Mezheb imamları, dinî meseleleri Sahâbe-i Kirâm’dan ve Tâbiîn’den öğrenmişler ve bunları bir araya toplamışlardır. Âyet-i kerîme, hadîs-i şerîf ve icmâda bulunmayan hususlarda kıyas ve ictihâd yoluyla hükümler çıkarmışlar ve böylece mezhepler meydana gelmiştir.

Mezheb iki kısımdır: İtikâdda mezheb; amelde mezheb.

İtikâdda hak mezheb; Ehl-i Sünnet ve Cemâat Mezhebi’dir. Bu da Peygamberimizin ve ashâbının itikâd (inanç) ve ameli üzere olanların mezhebidir.

Ehl-i Sünnet ve Cemâat Mezhebi’nin itikâdda imâmları ikidir:

İmâm Ebû Mansûr Muhammed Mâtürîdî Hazretleri, H. 280 (M. 894) târihinde Türkistan’da, Semerkand şehrinin Mâtürid köyünde doğmuş ve H. 333 (M. 945) tarihinde Semerkand’da vefat etmiştir.

İmam Ebü’l-Hasen Eş’arî Hazretleri, H. 260 (M. 873) tarihinde Basra’da doğmuş, H. 324 (M. 936) tarihinde Bağdat’ta vefat etmiştir.

Ehl-i Sünnet ve Cemâat’in amelde hak mezhebi dörttür:

1- Hanefî Mezhebi: İmâmı, İmâm-ı A’zam Ebû Hanîfe Nu’mân bin Sâbit Hazretleridir. Adı Nu’mân, babasının adı Sâbit’tir. H. 80 (M. 699) tarihinde Kûfe’de doğmuş, H.150 (M. 767) târihinde Bağdat’ta vefat etmiştir.

2- Mâlikî Mezhebi: İmâmı, İmâm Mâlik bin Enes Hazretleridir. H. 93 (M. 711) tarihinde Medîne-i Münevvere’de doğmuş ve H. 179 (M. 795) tarihinde yine Medîne’de vefat etmiştir.

3- Şâfiî Mezhebi: İmâmı, İmâm Muhammed bin İdrîs-i Şâfiî Hazretleridir. H. 150 (M. 767) tarihinde Gazze’de doğmuş, H. 204 (M. 820) tarihinde Mısır’da vefat etmiştir.

4- Hanbelî Mezhebi: İmâmı, İmâm Ahmed bin Hanbel Hazretleridir. H. 164 (M. 780) tarihinde Bağdat’ta doğmuş, H. 240 (M. 855) tarihinde yine Bağdat’ta vefat etmiştir. (Muhtasar İlmihâl, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:   24   Rebiulevvel   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder