إِنَّ رَسُولَ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ رَأَى أَبَا بَكْرٍ وَعُمَرَ فَقَالَ: هَذَانِ السَّمْعُ وَالْبَصَرُ. (ت)
رسول الله ( ﷺ ) ، أبى بكر وعمر رضى الله عنهماي كوردى ده : بو إيكسى ( حقى إشتب إشتدرمكده : كوروب كوسترمكده مسلمانلر إيجن ) قلاق و كوز كبدر ." بيوردولر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, Ebûbekir ve Ömer radıyallâhü anhümâ’yı gördü de: “ Bu ikisi, (hakkı işitip işittirmekte; görüp göstermekte Müslümanlar için) kulak ve göz gibidir.” buyurdular.
(Sünen-i Tirmizî))
Hicrî: 14 Rebiulevvel 1443 Fazilet Takvim
SAHÂBE-İ KİRÂM’A DİL UZATMAKTAN SAKINMALIDIR
İmâm-ı Rabbânî kuddise sirruh Hazretleri bir mektuplarında, şöyle buyurmuşlardır:
“…Din büyükleri (olan Ashâb-ı Kirâm, Tâbiîn ve Tebe-i Tâbiîn) hakkında ileri geri konuşmak, dinden diyânetten uzaktır…”
“…Din büyüklerine dil uzatmaktan, İslâm dinini yüceltmek için bütün gayretlerini sarf eden İslâm büyüklerini ve Peygamberimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in yardımcıları olan Sahâbe-i Kirâm’ı kötülemekten, şiddetle sakınmak lazımdır. Onlar, dini kuvvetlendirmek için gece gündüz, gerek gizli gerek âşikâr olarak mallarını infak ettiler. Peygamber (s.a.v.) Efendimize muhabbetlerinden dolayı, kavim ve kabilelerini, evlatlarını, hanımlarını, vatanlarını, evlerini, mallarını, ekinlerini, ağaçlarını terk ettiler. Peygamberimizi, kendi canlarından üstün tuttular. Ona muhabbeti, kendilerine, mallarına ve evlatlarına olan muhabbete tercih ettiler.
Sohbet şerefine nâil olan bu zâtlar, peygamberliğin bereketi ile Efendimizin sohbetinde kurtuluşa erdiler, vahyin indirilmesine şahitlik ettiler, Cebrâil aleyhisselâm’ın gelmesi ile müşerref oldular. Birçok mucizeler gördüler. Böylece gaybî olan hususları onlar bizzât müşâhede ederek bu hakikatleri aynelyakîn bilmiş oldular. Onlara kendilerinden sonra hiçbir kimseye verilmeyen yakîn (kesin iman) verilmiştir. Hattâ, başkalarının Uhud Dağı kadar altın infâk etmeleri, onların bir avuç veya yarısı kadar buğday infâk etmesine ulaşamaz…” (Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, c. 2, m. 36)
ACELE ŞEYTANDANDIR
Hâtem-i Esam Hazretleri şöyle buyurmuştur:
“Acele şeytandandır. Ancak şu beş yerde acele etmek lazımdır. Zira bunlarda acele etmek Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in sünnetidir.
1- Müsâfire yemek hazırlamakta.
2- Cenâzenin kefenlenmesinde.
3- Yetişmiş kızları evlendirmekte.
4- Borcunu ödemekte.
5- Günahtan tevbe etmekte.”
Hicrî: 14 Rebiulevvel 1443 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder