14 Ekim 2021 Perşembe

HER ŞEYİN BAŞI İLİM


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : سَلُوا اللهَ عِلْمًا نَافِعًا وَتَعَوَّذُوا بِاللهِ مِنْ عِلْمٍ لَا يَنْفَعُ. (هـ)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  الله تعالى ، دان فايدالى علم إستينز . فايدا ورمين علمدن ده اللهه صغننز  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Allâhü Teâlâ’dan faydalı ilim isteyiniz. Fayda vermeyen ilimden de Allâh’a sığınınız.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:   08   Rebiulevvel   1443    Fazilet Takvim

 

HER ŞEYİN BAŞI İLİM

 

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular:

Ya âlim ol veya talebe ol veya dinleyen ol veyahut bunları seven ol. Beşincisi olma, yoksa helâk olursun.”

Süfyân-ı Sevrî radıyallâhü anh şöyle buyurdu:

İlim öğrenmenin ilk şartı susmak, ikincisi dinlemek, üçüncüsü hıfzetmek (ezberlemek), dördüncüsü onunla amel etmek, beşinci şartı ise onu yaymak; başkalarına öğretmektir.”

Denilir ki, kıyamet günü en şiddetli hüsrana uğrayacaklar şu üç sınıftır:

  Sâlih amel işleyen bir kölesi olup, kölesi cennete, kendisi cehenneme giren kişi.

Dünyada mal biriktirdiği hâlde, Hazret-i Allâh’ın hukukuna riayet etmeyen; zekâtını, sadakasını vermeyen ve bu hâlde ölen kişi. Vârisleri onun bıraktığı maldan Allah yolunda infakta bulunurlar ve kurtulurlar. Malı biriktiren ise cehennemdedir.

İlmi ile amel etmeyen âlim ki insanlara nasihat eder. Nasihat ettiği kimseler, ilim sebebiyle (amel edip) kurtulurlar. Kendisi ise amel etmediğinden cehennemdedir.

 

NÜKTE: DELİNİN HAKKINDAN DELİ GELİR

 

Bir gün delinin birisi, kapısını açık bulduğu bir minareye çıkar. Kendisine hayli dil dökülmesine rağmen aşağıya indirilmeye muvaffak olunamaz. Ezan okumak için minareye çıkmaya mecbur olan müezzini de bir telaş alır. Nihayet halk oraya birikir, hep beraber bir çare düşünmeye başlarlar.

Yoldan geçen başka bir deli, kalabalığın yanına gelir. Vaziyet kendisine anlatılınca bir bıçak ister. Bıçak getirilir. Hiç kimseye bir şey söylemez. Minarenin dibinden kesiyor gibi bıçağı sürtmeye başlar. Minaredeki deli minare kesilip de yere düşeceğim korkusuyla derhal aşağıya iner. Hem müezzin hem de halk telaştan kurtulur.

Hicrî:   08   Rebiulevvel   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder