17 Ekim 2021 Pazar

VELÂDET (MEVLİD) KANDİLİ

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : ... لِوَاءُ الْحَمْدِ يَوْمَئِذٍ بِيَدِي وَأَنَا أَكْرَمُ وَلَدِ آدَمَ عَلَى رَبِّي وَلَا فَخْرَ. (ت)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  او كون ( محشر كونى ) حمد صانجاغى بنم ألمده در . ربم قطنده آدم اوغلونون أك إغتبارلسى بنم . إفتحار يوق ( بونى أؤونمك إيجن سويلميورم )  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   …O gün (mahşer günü) Hamd Sancağı benim elimdedir. Rabbim katında Âdemoğlunun en itibarlısı benim. İftihar yok (bunu övünmek için söylemiyorum).”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:   11   Rebiulevvel   1443    Fazilet Takvim

 

VELÂDET (MEVLİD) KANDİLİ

 

Peygamber Efendimiz Hazret-i Muhammed Mustafâ sallallâhü aleyhi ve sellem, Rebîulevvel ayının 12’nci gecesinde Pazartesi günü kâinâtı teşrîf etmişlerdir. Bu îtibarla bu ayın 12’nci gecesi, hicrî senenin ilk kandilidir.

Bu ay içerisinde mümkün olduğu kadar salât ve selâm getirmeli; Salât-ı Nâriye, Salât-ı Münciye ve Salât-ı Fethiye okumaya çalışmalıdır.

Bu gecenin manevî zenginliğinden istifâde etmek için bir tesbih namazı kılmalı, bir de Hatm-i Enbiyâ yapmalıdır. Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir:

Yâ Rabbî, niyet eyledim rızâ-yı şerîfin için tesbih namazına. Yâ Rabbî, bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra gark ettiğin Habîb’in, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimizin hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhîne, feyz-i ilâhîne mazhar eyle.” Allâhü Ekber, diyerek namaza başlanır. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

 

PEYGAMBERİMİZİN SABREDENLERE MÜJDESİ

 

Hasan-ı Basrî radıyallâhü anh, şöyle rivâyet etti:

Sahâbe-i Kirâm’dan bazıları, Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e:

Hoşumuza giden bazı şeyleri görünce canımız çekiyor ama imkânımız olmadığı için alamıyoruz, sabrettiğimiz için bundan bize bir mükâfât var mıdır?” diye sorunca Resûlullah Efendimiz (s.a.v.),

Bundan mükâfât ve ecir almazsanız, başka nelerden mükâfât alacaksınız?” buyurdular.

Dahhâk bin Kays radıyallâhü anh Hazretleri buyurdu ki:

“Çarşıya giren kişi, orada canının çektiği bir şeyi görür de onu alamadığı zaman sabreder ve (Cenâb-ı Hakk’ın takdirine rıza gösterip sabrının) sevabını Allah’tan beklerse, onun bu hâli, tamamını Allah yolunda infak edeceği yüz bin altından daha hayırlıdır.”

Hicrî:   11   Rebiulevvel   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder