قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَدُّوا الْخَيْطَ وَالْمِخْيَطَ وَإِيَّاكُمْ وَالْغُلُولَ فَإِنَّهُ عَارٌ عَلَى أَهْلِهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ. (حم)
رسول الله ( ﷺ ) بيوردولر : بر إبلك وإكني دخى ( حق صاحبنه ) تسليم أدين وخيانتدن صاقنين . جونكه خيانت ، قيامت كونى صاحبنه اوطانجدر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “ Bir iplik ve iğneyi dahi (hak sahibine) teslim edin ve hıyânetten sakının. Çünkü hıyânet, kıyamet günü sahibine utançtır.” (Müsned-i Ahmed bin Hanbel)
Hicrî: 26 Safer 1443 Fazilet Takvim
NİYETİN DOĞRU OLMASININ EHEMMİYETİ
Horasan âlimlerinden Hâmid el-Leffâf (rah.) şöyle dedi:
Allâhü Teâlâ; niyeti bozuk, içi fesat ve riyâkâr olan bir kimseyi şu üç şeyle cezalandırır:
Ona ilim nasip eder, fakat hakîkî âlimler gibi amel edebilmeyi nasip etmez.
Ona sâlihlerin sohbetini nasip eder, fakat o sâlihleri hakîkî manâda anlamayı nasip etmez.
Ona tâat kapısını açar, fakat amellerini ihlâsla yapmayı nasip etmez.
Allâhü Teâlâ, ilmin menfaatini, sâlihlerin hakikatini bilmeyi ve ihlâs ile amel etmeyi, niyeti doğru olan kimseye nasip eder.
EL TEMİZLİĞİNİN EHEMMİYETİ
İnsan, hem kendi sağlığı için hem de çevresindekilerin sağlığı için el temizliğine dikkat etmelidir. Zira elimiz, çevremiz ile en çok temas eden âzâmızdır. Temas ettiğimiz şeylerde bakteri ve mikropların bulunma ihtimaline karşı, hastalıklardan korunmak için elleri yıkamak lazımdır.
Eller şu şekilde yıkanmalıdır: Evvela eller ıslatılır, daha sonra sabunlanır. Ardından avuç içi, elin üst kısmı, bilekler, parmak araları, tırnakların üst ve yan kısımları ovalanarak iyice köpüklenir. Bu iş en az yirmi saniye sürmelidir.
Güzelce köpüklenen eller, su ile iyice durulanır, havlu veya kâğıt havlu ile kurulanır.
Eller, yemek hazırlamadan önce ve hazırladıktan sonra, her yemekten önce ve sonra, hasta olan bir kişiye temas ettikten sonra, çöpe veya çürümüş ve bozulmuş yiyeceklere temastan sonra, toplu taşıma vasıtalarını kullandıktan sonra, başta para olmak üzere, telefon, bilgisayar vb. gibi eşyalara temas ettikten sonra, hayvanlara dokunduktan sonra, heladan çıktıktan sonra, mutlaka sabunlanmalı ve iyice yıkanmalıdır.
Su, sabun ve kâğıt havluları kullanırken israf etmemelidir.
Hicrî: 26 Safer 1443 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder