22 Ekim 2021 Cuma

SİZİ NEHYETTİĞİNDEN DE SAKININ...”


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : ...وَلَوْ يَعْلَمُونَ مَا فِي التَّهْجِيرِ لَاسْتَبَقُوا إِلَيْهِ وَلَوْ يَعْلَمُونَ مَا فِي الْعَتَمَةِ وَالصُّبْحِ لَأَتَوْهُمَا وَلَوْ حَبْوًا. (ق)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  و ( إنسانلر) نمازى إلك وقتنده ( جمعتله ) قلمقده كى ثوابى بلسلردى ، بونون إيجن يارشرلاردى . ياتسى نمازى إيله صبح نمازنين فضيلتنى بلسلردى ، أمكليرك ده اولسا بو نمازلره ( جمعتله قلمق إيجن ) كلرلردى . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   …Ve (insanlar) namazı ilk vaktinde (cemaatle) kılmaktaki sevabı bilselerdi, bunun için yarışırlardı. Yatsı namazı ile sabah namazının faziletini bilselerdi, emekleyerek de olsa bu namazlara (cemaatle kılmak için) gelirlerdi.”

(Müttefekun aleyh)

Hicrî:   16   Rebiulevvel   1443    Fazilet Takvim

 

“...SİZİ NEHYETTİĞİNDEN DE SAKININ...”

 

Allâhü Teâlâ, Haşr Sûresi’nin 7. âyet-i kerîmesinde buyurmuştur ki (meâlen): “Ve Peygamber size her ne verirse onu alınız ve sizi nehyettiğinden de sakınınız. Ve Allah’tan korkunuz. Çünkü Allâhü Teâlâ’nın azâbı çetindir.”

Nehiy, yüksek makamda bulunan bir kimse tarafından aşağı makamdakilere bir işin yapılmaması, işlenmemesi için söylenen sözdür. Nehiy, emrin zıddıdır.

Hakîm-i Tirmizî rahimehullah şöyle buyurdu:

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’den  “Resûlullah nehyetti” şeklinde olan rivâyetler iki kısımdır. Onun nehyettiklerinden bazıları bir edebi temin için, bazıları ise bir haramdan sakındırmak içindir. Bu şekilde olan hadîs-i şerîflerin her birinde bir hikmet vardır. Nehyedilen bu şeyleri işleyen kimseler, hidâyet yolundan çıkarlar. Muhakkak ki hidayet yolu, doğruca Hazret-i Allâh’a götüren bir yoldur. Kim ki bu yoldan saparsa, Hazret-i Allâh’a ulaşmaktan da sapmış olur. İstikamet ise kulun, Hazret-i Allâh’a yaklaşmasıdır. Muhakkak Allâhü Teâlâ, kullarını dârü’s-selâma (cennete) davet eder ve onlara, kendisine döneceklerini bildirir.

Dinin bir edebini terk edenin manevî derecesi düşer. Bir haramı işleyen kimse ise kendisini helâka atmış olur.

 

TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR?

 

Taze balıkların gözleri canlı, parlak ve biraz dışarıya doğru çıkıktır. Taze balığa parmağınızla bastırınca, parmağınızın izi kalmaz. Bayat balıkların gözleri çöküktür, etinde de parmak izi kalır. Ayrıca göz bebeklerinde beyaz bir leke de görülür.

Taze balığın derisi gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklar, bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır, karın tarafında buruşmalar oluşur. Pullu balıkların pulları tazeyken gövdeye sıkıca yapışır. Elimize pulların gelmemesi gerekir. Tazeliğini kaybeden balıkta ağır bir koku olur.

Hicrî:   16   Rebiulevvel   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder