1 Ocak 2021 Cuma

BESMELE-İ ŞERÎFENİN FAZİLETİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  مَنِ ابْتَدَأَ بِأَمْرٍ وَقَالَ بِسْمِ اللهِ غَفَرَ اللهُ لَهُ. (كنز)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  كيم ( مشرع ومباح ) بر إشه باشلاركن ’ بسم الله ‘ درسه ، الله تعالى اونو ( ن كوناحلرينى ) باغشلار . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: "“Kim (meşrû ve mübah) bir işe başlarken ‘Bismillâh’ derse, Allâhü Teâlâ onu(n günahlarını) bağışlar.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:   17    Cemâziyelevvel     1442    Fazilet Takvim

 

BESMELE-İ ŞERÎFENİN FAZİLETİ

 

Her Müslümanın, hayırlı işlerin başında: “Bismillâhirrahmânirrahîm”, sonunda da “Elhamdülillâhi Rabbi’l-âlemîn” demeye dilini alıştırması lâzımdır. Böylece kalbindeki imanın lezzetini bulur, işlediği her işin hayır ve bereketini görür.

Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimiz buyurmuşlardır ki:

“Kişi, mübarek (meşrû ve mübah) bir işe başlayacağı zaman ‘Bismillâhirrahmânirrahîm’ ile Allâhü Teâlâ’nın mübarek ismini anmazsa, o iş noksan olur, faydası ve bereketi az olur.”

Bu hadîs-i şerîften anlaşılacağı üzere, hayırlı işlerin başında besmele-i şerîfeyi okumak sünnettir. Bu sebeple fıkıh âlimleri demişlerdir ki: Abdest alan kimse, başında besmeleyi unutsa da ortasında aklına gelip okusa, sünneti yerine getirmiş olmaz. Zira abdestin tamamı tek bir ameldir. Lâkin yemeğin başında unutsa, arasında hatırlasa, besmeleyi çekince sünneti yerine getirmiş olur. Zira yemeğin her bir lokmasını almak, ayrı bir iş hükmündedir.

Hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmuştur: “Sizden biriniz bir şey yiyeceği (veya içeceği) zaman, besmele-i şerîfeyi okusun. Eğer başında unutursa, ‘Bismillâhi evvelehû ve âhirahû (evvelinde ve âhirinde Allâhü Teâlâ’nın ism-i şerîfiyle başlarım)’ desin.”

Besmele çekmek, berekete vesîle olur. Onu terk etmek ise bereketin kesilmesine sebep olur. Hazret-i Âişe (r.anhâ) validemizden şöyle rivâyet olundu:

“Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimiz, ashâbından altı kişi ile yemek yiyorlardı. Bir aʻrâbî gelip, yemekten iki lokma aldı ve o altı kişiye kâfî gelecek olan yemeği hemen bitiriverdi.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki: ‘Eğer o, besmele-i şerîfe çekmiş olsaydı, bu yemek hepimize yeterdi.”

Hicrî:   17   Cemâziyelevvel     1442    Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder