قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَا مِنْ أَهْلِ بَيْتٍ لَا يَخْرُجُ مِنْهُمْ غَازٍ أَوْ يُجَهِّزُونَ غَازِيًا أَوْ يَخْلُفُونَهُ فِي أَهْلِهِ إِلَّا أَصَابَهُمُ اللهُ بِقَارِعَةٍ قَبْلَ الْمَوْتِ. (عب)
رسول الله أفندمز ( ﷺ ) بيوردولر ، " إجلرندن بر غازى جقمايان ويا غازي تجهز أتمين وياحود غازينك أهلنه آرقه جقمايان بر آئله ، ألبتده أؤلومدن أؤنجه ، الله تعالى طرافندان بر مصيبته مبتلا اولور . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “İçlerinden bir gâzi çıkmayan veya gâziyi techîz etmeyen veyahut gâzinin ehline arka çıkmayan bir âile, elbette ölümden önce, Allâhü Teâlâ tarafından bir musîbete mübtelâ olur.”
(Musannef-i Abdurrezzâk)
Hicrî: 01 Cemâziyelahir 1442 Fazilet Takvim
ZEYD BİN HÂRİSE (radıyallâhü anh)
Ashâb-ı Kiram’dan Zeyd bin Hârise radıyallâhü anh, Hazret-i Allâh’ın ve Resûlü’nün iltifatına mazhar olmuş bir zât idi. Kur’ân-ı Kerîm’de ismi açıkça zikredilmiştir.
Zeyd Hazretleri, Bedir Gazâsı ve ondan sonraki gazâlarda Resûlullah Efendimiz ile beraber bulunmuştur. Resûl-i Ekrem (s.a.v.) seferlerinin bazısında onu, Medîne-i Münevvere’de kendi yerine vekil tayin etmiştir. Mûte Gazâsı’nda emîr, yani İslâm ordusunun kumandanı iken elli beş yaşında şehit olmuştur.
Hazret-i Âişe radıyallâhü anhâ’dan rivâyet olunur ki: “Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem, Zeyd bin Hârise’yi herhangi bir seriyyede gönderdiği zaman, muhakkak onu kumandan tayin ederdi.”
Sahîh-i Buhârî’de rivâyet olunduğu üzere Seleme bin Ekva‘ radıyallâhü anh demiştir ki: “Peygamber Efendimizin (s.a.v.) maiyyetinde yedi gazâda bulundum. Zeyd bin Hârise’nin maiyyetinde de yedi gazâda bulundum. Resûlullah (s.a.v.), hep onu bize emîr yapardı.”
Abdullah bin Ömer radıyallâhü anhümâ’dan rivâyet olunduğu üzere Resûl-i Ekrem sallallâhü aleyhi ve sellem buyurmuştur ki: “O, (yani Zeyd) hakikaten emîrliğe lâyıktır. Ve hakikaten en çok sevdiklerimdendir.”
Hazret-i Âişe (r. anhâ) demiştir ki: “Resûlullâh’ın (s.a.v.) benim evimde olduğu bir gün, Zeyd bin Hârise radıyallâhü anh, Medîne-i Münevvere’ye geldi, evin kapısını çaldı. Resûlullah (s.a.v.) kalktı, ona sarıldı ve onu öptü.”
Abdullah bin Ömer radıyallâhü anhümâ şöyle demiştir: “Babam Hazret-i Ömer radıyallâhü anh, Hazret-i Zeyd’in oğlu Üsâme’ye (r.a.) benden daha çok maaş bağlamıştı. Bunun sebebini kendisine sordum, bana şöyle cevap verdi: O, Resûlullâh’a senden daha sevgili idi, babası da Resûlullâh’a senin babandan daha sevgili idi.”
Hicrî: 01 Cemâziyelahir 1442 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder