27 Ocak 2021 Çarşamba

ERTUĞRUL GÂZÎ’NİN SÖĞÜT’E YERLEŞMESİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  صِنْفَانِ مِنَ النَّاسِ إِذَا صَلُحَا صَلُحَ النَّاسُ وَإِذَا فَسَدَا فَسَدَ النَّاسُ اَلْعُلَمَاءُ وَالْاُمَرَاءُ. (كنز)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  إنسانلدان إيكى صنف واردركى اونلر إي اولورسه بتون إنسانلر إي اولور ، ( او إيكى صنف ) بوزولورسه بتون إنسانلر بوزولور . اونلر ، عالملر وإداره جيلردر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “İnsanlardan iki sınıf vardır ki onlar iyi olursa bütün insanlar iyi olur; (o iki sınıf) bozulursa bütün insanlar bozulur. Onlar; âlimler ve idârecilerdir.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:   14   Cemâziyelahir     1442    Fazilet Takvim

 

ERTUĞRUL GÂZÎ’NİN SÖĞÜT’E YERLEŞMESİ

 

İlk Osmanlı tarihçilerinden biri olan Neşrî (v. 1520), yazmış olduğu tarihinde Ertuğrul Gâzî ve Kayı Boyu’nun Söğüt’e yerleşmesini şöyle anlatmaktadır:

Selçukoğulları’ndan Gök Alp Han soyundan bir topluluk, beyleri Süleyman Şah’a uyarak Anadolu içlerine göç ettiler. O zaman, Selçuklu Sultanı Alâaddin bin Keyhüsrev’in saltanatının ilk zamanları idi.

Bu elli bin hane, Erzurum’da ve Erzincan’da birkaç yıl yazın yaylayıp, kışın kışladılar. Nihayet, yer darlığından Süleyman Şah, geldiği yere dönmek istedi. Câber Kalesi önüne geldiler. Orada karşılarına Fırat Irmağı çıktı, Süleyman Şah geçit aradı ve atını suya sürdü. Önü uçurum olduğundan Süleyman Şah, atı ile birlikte suya düştü. Eceli orada takdir edilmiş. Câber Kalesi’nin önüne defnettiler. O yere, “Türk Mezarı” derler.

Süleyman Şah’ın Sungurtekin, Gündoğdu, Ertuğrul ve Dündar adlarında dört oğlu kalmıştı. Türklerden bazıları, bu dört kardeşe uyarak, yine Anadolu’ya döndüler. Fırat başındaki Pasin Ovası ve Sürmeli Çukuru’na vardılar. Ertuğrul, Dündar ile birlikte dört yüz kadar hane kaldı, öteki iki kardeşleri yine asıl vatanlarına döndüler.

Ertuğrul Gâzî, bir müddet oralarda yaylayıp kışladıktan sonra oradan ayrılıp Anadolu’nun batısına doğru hareket etti. Ankara’ya yakın Karacadağ’a geldi. Oradan Eskişehir civarına göç etti.

Ertuğrul Gâzî, Anadolu’ya geldiği zaman, Sultan Birinci Alâaddin Keykubad’ın Moğollarla savaştığını öğrenince arkadaşları ile birlikte savaşa katılıp Moğolları bozguna uğrattılar. Sultan Alâaddin bunu duyunca, Ertuğrul’u karşıladı. Ertuğrul, yoldaşları ile birlikte atlarından inerek, sultanın elini öptü. Sultan Alâaddin, Ertuğrul’a hilʻat giydirdi, yanındakilere bahşişler verdi. Ertuğrul’un halkına Söğüt’ü kışlak, Domaniç’i yaylak verdi.

Hicrî:   14   Cemâziyelahir     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder