قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّكُمْ لَا تَسَعُونَ النَّاسَ بِأَمْوَالِكُمْ وَلٰكِنْ يَسَعُهُمْ مِنْكُمْ بَسْطُ الْوَجْهِ وَحُسْنُ الْخُلُقِ. (هب)
رسول الله أفندمز ( ﷺ ) بيوردولر ، " سز ، ماللارنزله إنسانلرى ممنون أتميه كوج يتره مزسنز . لكن ، سزيك كولر يوز و كوزل آخلاقنز ، اونلرى ممنون أتميه يتر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Siz, mallarınızla insanları memnun etmeye güç yetiremezsiniz. Lâkin, sizin güler yüz ve güzel ahlâkınız, onları memnun etmeye yeter.”
(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)
Hicrî: 26 Cemâziyelevvel 1442 Fazilet Takvim
GÜZEL AHLÂKIN KIYMETİ
Ahlâk; huylar, hasletler manâsına gelir.
Ahlâkın bir kısmı, yüce ve övülmüş olduğundan “ahlâk-ı hamîde (güzel ahlâk)” diye isimlendirilir; tevâzu, cesaret, tok gözlülük, cömertlik, doğruluk gibi. Diğer bir kısmı ise yerilmiş ve ayıplanmış olduğundan “ahlâk-ı zemîme (kötü ahlâk)” diye isimlendirilir; iftira, kibir, tamahkârlık, hırs, yalan söylemek, gıybet etmek gibi.
Ahlâkın ehemmiyeti, her fikrin, düşüncenin, hayalin üstündedir. Zira insanlığın ayakta kalması ahlâk iledir. İnsanlığın temiz bir düzen dairesinde devamı, saadet ve kemâle erebilmesi ancak ahlâk sayesindedir. Güzel ahlâk öyle değerlidir ki bulunduğu muhîte başka bir hayat verir, sahibini de yüksek mertebelere çıkarır. Güzel ahlâktan mahrum kalmak ise en büyük felakettir.
Ahlâktan mahrum yerlerde fazilet güneşi doğmaz, saadet yıldızları parlamaz, terakkî pınarları kaynamaz, hakîkî medeniyetten eser görülemez.
Ahlâkın kıymet ve ehemmiyetine, insanlığın ictimaî hayatı pek güzel şahittir. Tarihe bakıldığında görülür ki, muhtelif milletlerin en mesut, en terakkî etmiş devreleri; ahlâk sahibi oldukları zamanlara tesadüf etmektedir. Bilakis perişan ve mahvoldukları devirler de ahlâktan uzaklaştıkları zamanlara denk gelmiştir.
Bunun içindir ki dinimiz İslâm, ahlâka, lâyık olduğu büyük kıymeti vermiştir.
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem: “İlâhî! Mukaddes zâtından sıhhat ve afiyet, bir de güzel ahlâk isterim.” diye Cenâb-ı Hakk’a duada bulunurdu.
Yine Resûl-i Ekrem Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurmuşlardır: “Allâhü Teâlâ’nın yarattıklarının en büyüğü güzel huydur. İnsanın saadeti, güzel huydur. Fena huy da insanın şekâvetinden (saadetsizliğinden) sayılmıştır.”
Bu mübarek hadîs-i şerîfler, ahlâkın özündeki büyüklüğü göstermeye yeterlidir.
”Hicrî: 26 Cemâziyelevvel 1442 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder