23 Ocak 2021 Cumartesi

SABREDEN VE ŞÜKREDENLER

 


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  تَعَلَّمُوا الْعِلْمَ وَتَعَلَّمُوا لِلْعِلْمِ السَّكِينَةَ وَالْوَقَارَ وَتَوَاضَعُوا لِمَنْ تَعَلَّمُونَ مِنْهُ. (طس)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  علم أؤكرننز ، علم إيجن حضور ، سكونت وواقار ده أؤكرنينز . كندسندن علم أؤكرنديكينز كمسيه قارش متواضى اولونوز  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “İlim öğreniniz. İlim için huzur, sükûnet ve vakar da öğreniniz. Kendisinden ilim öğrendiğiniz kimseye karşı mütevâzı olunuz.”

(Taberânî, el-Mu’cemu’l-Evsat)

Hicrî:   10   Cemâziyelahir     1442    Fazilet Takvim

 

SABREDEN VE ŞÜKREDENLER

 

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdular:

“İki haslet kendisinde olan kimseyi, Allâhü Teâlâ şükreden ve sabredenler arasına yazdırır. Bu iki haslet kendisinde olmayan kimseyi de şükreden ve sabredenler (arasına) yazdırmaz;

Dinî hususlarda kendinden yukarıda olanlara bakıp onlara uyan, dünya işlerinde de kendisinden aşağıdakine bakarak Allâhü Teâlâ’ya hamd eden bir kimseyi, Hazret-i Allah, nimetlere şükreden ve belalara sabredenler arasına yazdırır.

Dinî hususlarda kendisinden aşağıda olanlara bakan (ve kibirlenen), dünya işlerinde de kendisinden yukarıda olanlara bakan ve onda olanlar kendisinde olmadığı için üzülen kimseyi, Allâhü Teâlâ şükredenler ve sabredenler arasına yazdırmaz.”

 

MUTFAĞIMIZ: Balık Çorbası

 

Malzemeler: 2 adet balık (mevsimine göre levrek, somon, palamut vb. olabilir), 1 adet orta boy soğan, 1 adet limon, 2 adet havuç, 1 adet defne yaprağı, 1 çay kaşığı tane karabiber, 1 bağ maydanoz sapı, 4 su bardağı su, 2 adet yumurta sarısı, 1 çay bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı un, 1 çorba kaşığı tuz, 1 bağ dereotu.

Yapılışı: Soğan, limon ve havuçlar, kabukları soyularak dörde bölünür ve tencereye konur. Defne yaprağı, tane karabiber, doğranmış maydanoz sapıyla ilave edilir. En üste, pulları ve içi temizlenmiş olan balık konur ve ardından su ilave edilir.  Balık, eti dağılmayacak şekilde haşlandıktan sonra ayrı bir kaba alınarak etleri ayıklanır. Haşlama suyu, süzülerek bir kaba ayrılır.

Terbiye için, bir kâsede yarım limonun suyu ve yumurta sarıları, haşlama suyundan azar azar ilave edilerek çırpılır.

Yağ, ayrı bir tencerede biraz kızdırılır ve un kavrulur. Sonra yapılan terbiye ilave edilir. Biraz karıştırıldıktan sonra ayıklanmış olan balık etleri de katılır. Tuz ilave edilerek kısa bir müddet kaynatılır. Üzerine dereotu serpilerek ikram edilir.

Hicrî:   10   Cemâziyelahir     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder