21 Ocak 2021 Perşembe

HANIMLARA TAVSİYELER


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  لَا يَفْرَكْ مُؤْمِنٌ مُؤْمِنَةً إِنْ كَرِهَ مِنْهَا خُلُقًا رَضِيَ مِنْهَا آخَرَ. (م)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  بر مؤمن ، بر مؤمنيه ( حانمنه ) بغض أتمسين . اونون بغضى حويلارندان حولانماسا ، ديكر بغضى لرندان حوشلانر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Bir mümin, bir mümineye (hanımına) buğzetmesin. Onun bazı huylarından hoşlanmasa, diğer bazılarından hoşlanır.” (Sahîh-i Müslim)

Hicrî:   08   Cemâziyelahir     1442    Fazilet Takvim

 

HANIMLARA TAVSİYELER

 

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem  şöyle buyurdular:

Kadının, Rabb’inin rahmetine en yakın olduğu an, evinin içerisinde olduğu andır.

Evinin avlusunda kıldığı namaz, mescitte kıldığı namazdan daha faziletlidir.

Evinin içerisinde kıldığı namaz, evinin avlusunda kıldığı namazdan daha faziletlidir.

Evdeki hususi bir odasında kıldığı namaz, evin içinde kıldığı namazdan daha faziletlidir.”

Bunlardaki hikmet, tesettüre ne kadar riâyet edilirse fazilet de o kadar fazla olmaktadır.

Kadının, günah olmayan her hususta, kocasına itaat etmesi lâzımdır. Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem  şöyle buyurdular:

Bir kadın, beş vakit namazını kıldığı, orucunu tuttuğu, namusunu muhafaza ettiği ve kocasına (günah olmayan şeylerde) itaat ettiği zaman, Rabb’inin cennetine girer.”

Herhangi bir kadın, (takvâ ehli) kocası kendisinden razı olduğu hâlde vefat ederse cennete girer.”

Hanımın, ihtiyacından fazla olan şeyler için, kocasını sıkıştırmaması ve eğer haram ise kocasının kazandığından geri durması gerekir.

Bir adam evinden çıkacağında, hanımı yahut evlatları şöyle demelidir: “Haram kazançtan kaçın! Biz açlığa sabrederiz lakin ateşe sabredemeyiz.”

Sâlihlerden bir adam, sefere çıkmak istedi. Komşuları, sefere gitmesini hoş görmediler ve hanımına,“Sana bir nafaka bırakmadığı hâlde sen bu sefere nasıl rıza gösterirsin?” dediler. O hanım dedi ki “Ben, kocamı tanıdığımdan beri rızık veren değil, rızık yiyen birisidir. Rızık yiyen gitse de rızık veren Allâhü Teâlâ bâkîdir.”

Hicrî:   08   Cemâziyelahir     1442    Fazilet Takvim

 

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder