8 Ocak 2021 Cuma

BERZAH HAYATI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  إِنَّ الْمَيِّتَ يَعْرِفُ مَنْ يَحْمِلُهُ وَمَنْ يَغْسِلُهُ وَمَنْ يُدْلِيهِ فِي قَبْرِهِ. (حم)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  محقق وفات أدن كشى ، كندسنى ( طابوطونون ) كميك طاشديغنى ، كميك يقاديغنى و قبرينه كميك قويدوغونى بيلير ( طانر )  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak vefat eden kişi, kendisini (tabutunu) kimin taşıdığını, kimin yıkadığını ve kabrine kimin koyduğunu bilir (tanır).”

(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:   24   Cemâziyelevvel     1442    Fazilet Takvim

 

BERZAH HAYATI 

 

Berzah kelimesinin lügavî manâsı, iki şey arasında bulunan perdedir.

Dinî bir ıstılah olarak berzah, ölümle başlayıp yeniden diriltilmeye (ba‘se) kadar olan vakte, yani dünya ile âhiret arasındaki âleme denir. Ölen kimse berzahtadır, çünkü o, dünya ile âhiretin arasındadır.

Berzah kelimesi, Kur’ân-ı Kerîm’de üç yerde geçmektedir. Furkân Sûresi’nin 53. âyet-i celîlesi ve Rahmân Sûresi’nin 19. ve 20. âyet-i kerîmelerinde Allâhü Teâlâ’nın yüce kudretinin bir delili olarak ‘tatlı ve tuzlu iki denizin birbirine karışmasına mâni olan perde’ manâsındadır. Mü’minûn Sûresi’nin 99. ve 100. âyet-i celîlesinde ise; insanların ölümlerinden, yeniden diriltilmelerine kadar sürecek vakit manâsındadır ki meâli şöyledir:

“Nihayet onlardan birine ölüm gelince (tekrar tekrar şöyle) yalvarır: ‘Rabbim, beni dünyaya geri gönder de daha önce terk ettiğim sâlih amellere sıkıca sarılayım!’ Hayır! Bu, sadece onun söylediği (faydasız) bir sözden ibarettir. Onların arkasında, tekrar dirilecekleri güne kadar bir berzah vardır.”

İmâm Kurtubî (rah.), tefsîrinde berzah hayatıyla alâkalı şöyle der: “Ehl-i Sünnet’e göre Allâhü Teâlâ, mükellef olan kuluna kabirde hayat vererek onu diriltir, ona bir akıl verir ki kendisine ne sorulduğunu ve bu sorulara nasıl cevap vereceğini anlayabilsin, kabrinde ona ikram veya ceza olarak ne hazırlandığını idrak edebilsin.”

Berzahın kelime manâsıyla ıstılâhî manâsı arasında kuvvetli bir bağ vardır. Zira berzah hayatı, hem ölülerin dünyaya dönmesine mâni olmakta, hem de dünya hayatı ile âhiret hayatı arasında sanki bir perde gibi durmaktadır.

Bir kişi, Tâbiîn’in büyüklerinden Şa‘bî’nin (rah.) huzurunda “Allah, falan kimseye rahmet eylesin, artık o âhiret ehlinden oldu.” demişti. Şa‘bî (rah.), “Âhiret ehlinden olmadı, ancak berzah ehlinden oldu! Dünyadan da değil âhiretten de!” diyerek onun sözünü düzeltti.

Hicrî:   24   Cemâziyelevvel     1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder