25 Haziran 2019 Salı

SELÂMETİN YOLU



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا مِنْ أَحَدٍ إِلَّا وَهُوَ يَتَمَنَّى يَوْمَ الْقِيَامَةِ أَنَّهُ كَانَ يَأْكُلُ فِى الدُّنْيَا قُوتًا. (جمع الجوامع)
رسول الله  أفندمز  ( )  بيوردولر ،"    هج كمسه يوقدر كى قيامت كونى . دنياده إيكن سادجه ياشامايه يته جك قدارنى يمش اولماى تمنى أتمسين ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Hiçbir kimse yoktur ki kıyâmet günü, dünyâda iken sadece yaşamaya yetecek kadarını yemiş olmayı temennî etmesin.” 
(Süyûtî, Cem’u’l-Cevâmi’)
Hicrî:   22  Şevval   1440  Fazilet Takvimi   

SELÂMETİN YOLU

Allâhü Teâlâ, bir hadîs-i kudsîsinde şöyle buyurmuştur:
“Ey Âdemoğlu! Kanâat edersen, kimseye muhtaç olmazsın. Hasedi terk edersen, rahat edersin. Haramlardan sakınırsan dîninde ihlâslı olursun. Gıybeti terk edersen muhabbetime mazhar olursun. İnsanlardan uzaklaşan onlardan selâmet bulur. Sözü az olanın aklı kemâle erer. Aza râzı olan Allâhü Teâlâ’ya güvenmiş olur.
Ey Âdemoğlu! Sen bildiğinle amel etmez iken hâlâ amel etmeyeceğin ilmi nasıl tahsil edersin!
Ey Âdemoğlu! Yarın ölmeyecek gibi dünya için çalışırsın, sanki dünyâda ebedî kalacak gibi mal toplarsın.
Ey dünyâ! Sana düşkün olanı mahrum et. Senden yüz çevirene de sen yönel. Sana bakanların gözlerine tatlı görün.” 
(el-Mevâiz fi’l-ehâdîsi’l-Kudsiyye, İmâm Gazâlî)
GÜLER YÜZLÜ OLMAK
Bir Müslüman, insanları devamlı güler yüz ve güzel huy ile karşılamalıdır. Zîra bu, dînin güzel gördüğü amellerden sayılır.
Abdullah İbn-i Mübârek Hazretlerine, “Güzel ahlâk nedir?” diye sordular, “Herkese karşı güler yüzlü olmak ve dînin güzel gördüklerini yaymaktır.” cevâbını verdi.
Meşhûr tefsir âlimi İmâm Mücâhid (rah.) şöyle demişti:
“Bir Müslüman, din kardeşiyle karşılaşınca onunla musâfaha etse, yüzüne tebessüm etse ve gülse; kuruyan hurma salkımlarının ağacından döküldüğü gibi bu iki Müslümanın da günahları dökülür.”
Oradaki birisi, İmâm Mücâhid’e (rah.): “Bu pek az bir ameldir.” deyince şöyle cevap verdi: “Cenâb-ı Hakk’ın (Enfâl Sûresi’nin 62. ve 63. âyetlerinde) ‘…O (Allah), odur ki seni yardımıyla ve müminlerle te’yîd buyurdu (destekledi). Ve kalplerinin arasını birleştirdi. Yoksa yeryüzünde ne varsa hepsini sarf etse idin yine onların kalplerini (gönüllerini) birleştiremezdin…’ buyurduğu amel hiç az olur mu?” dedi.
Hicrî:   22  Şevval   1440  Fazilet Takvimi   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder