2 Haziran 2019 Pazar

OTUZ İKİ FARZI BİLİP İNANMAK FARZ-I AYINDIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: ...فَاتَّقُوا شَهْرَ رَمَضَانَ فَاِنَّ الْحَسَنَاتِ تُضَاعَفُ فِيهِ مَا لَا تُضَاعَفُ فِيمَا سِوَاهُ وَكَذَلِكَ السَّيِّئَاتُ. (طص)
رمضان آينده كوناحلردان ساقننز . جونكى بو آيده إيلكلر ( ين ثوابى ) ديكر زمانلرده اولماديغى قدار قاتلانر . كوناحلر ده بويله در ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “…Ramazan ayın(da günahlar)dan sakınınız. Çünkü bu ayda iyilikler(in sevâbı) diğer zamanlarda olmadığı kadar katlanır. Günahlar da böyledir.” 
(Taberânî, el-Mu’cemü’s-Sağîr)
Hicrî:   27  Ramazan   1440  Fazilet Takvimi   

OTUZ İKİ FARZI BİLİP İNANMAK FARZ-I AYINDIR

 
Otuz iki farzı ve dînin zarûrî meselelerini bilip inanmak herkese farz-ı ayındır. Dînin zarûrî meselelerinin en büyük rüknü îmânın şartlarıdır. Bunlarda şüphe câiz değildir. Zîra şüphe olan yerde îmân bulunmaz.
Çocukluğundan itibaren dünya işleri ile meşgul olup dînine âit îmân ve amel bilgilerini öğrenmeye vakit ayıramayanlar -Allah muhâfaza- bu cehâletle âhirete giderlerse cehenneme müstehak olurlar.
Bu sebeple bütün mükellef erkek ve kadınlar otuz iki farzı, evvela îmânın şartlarını öğrenip evladlarına ve emri altındakilere de öğretmelidir. Zîra îmân olmayınca amelin faydası olmaz.
Îmânın şartları: 1- Allâh’ın varlığına ve birliğine 2- Meleklerine 3- Kitaplarına 4- Peygamberlerine 5- Âhiret gününe 6- Kadere; hayır ve şerrin Allâhü Teâlâ’nın takdiri ile olduğuna inanmak.
İslâm’ın şartları: 1-Kelime-i şehâdet getirmek 2-Namaz kılmak, 3- Oruç tutmak 4- Zekât vermek 5-Haccetmek.
Guslün farzları: 1- Ağza su vermek 2- Burna su vermek 3- (Hiç kuru yer kalmayacak şekilde) bütün bedeni yıkamak.
Abdestin farzları: 1- Yüzünü yıkamak 2- Kollarını (dirsekleriyle beraber) yıkamak 3- Başının dörtte birini meshetmek 4- Ayaklarını (topuklarıyla beraber) yıkamak.
Teyemmümün farzları: 1- Niyet etmek 2- Ellerini toprağa vurup yüzünü meshettikten sonra tekrar toprağa vurup kollarını meshetmek.
Namazın farzları: Namazın dışında olanlar: 1- Hadesten tahâret (Abdesti yoksa abdest almak, cünüp ise gusletmek) 2- Necâsetten tahâret (Vücudunu, elbisesini ve namaz kıldığı yeri necâsetten temizlemek) 3- Setr-i avret (Namaz kılarken vücudunda örtmesi icap eden yerleri örtmek) 4- İstikbâl-i Kıble (Kâ’be’ye dönmek) 5- Vakit 6- Niyet. Namazın içinde olanlar: 1- İftitah tekbîri (Namaza Allâhü ekber ile başlamak) 2- Kıyâm (ayakta durmak) 3- Kırâat (Kur’ân-ı Kerîm okumak) 4- Rükû 5- Secde 6- Kâde-i ahîre (Son oturuş).
Hicrî:   27  Ramazan   1440  Fazilet Takvimi   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder