16 Haziran 2019 Pazar

SEKİZ HASLET



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ الْمُؤْمِنَ لَيُؤْجَرُ فِي إِمَاطَتِهِ الْأَذَى عَنِ الطَّرِيقِ وَفِي هِدَايَتِهِ السَّبِيلَ وَفِي تَعْبِيرِهِ عَنِ الْأَرْثَمِ وَفِي مِنْحَةِ اللَّبَنِ. (ع)
رسول الله  أفندمز  ( )  ،"  محقق مؤمنه يولدان أذا ورن بر شىء قالدرديغنده ، يول تعرف أتديكنده مرامنى إفاده أتمكته ظورلق جكنه ياردمجى اولديغونده و ستون دن إستفاده أتمسى إيجن بر حيوانى ( أمانتن بريسينه ) ورديكنده ألبتده ثواب وريلر ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Muhakkak mümine, yoldan ezâ veren bir şeyi kaldırdığında, yol tarif ettiğinde, merâmını ifâde etmekte zorluk çekene yardımcı olduğunda ve sütünden istifâde etmesi için bir hayvanı (emâneten birisine) verdiğinde elbette sevap verilir.”
(Müsned-i Ebû Ya’lâ)
Hicrî:   12  Şevval   1440  Fazilet Takvimi   

SEKİZ HASLET

 
Büyüklük, dünyada ve âhirette dörder haslet ile olur:
Dünyada; beden ve yüz güzelliği ile olur. Cömertlik ve mal ile olur. Aile ve sülalenin kalabalık olması ile olur. Makam sahibi olmakla ve olgunluk ile olur.
Âhirette; dünyâda iken sünnet-i seniyyeye sımsıkı sarılmak ile, makbul ibâdetle, iyi huy ile ve iyi sîret (yaşayış) ile olur.
Emîru’l-Müminîn Osman bin Affân Hazretlerinde bu sekiz hasletin sekizi de mevcut idi.
Kur’ân-ı Azîmüşşân’ı cem edip dört bir tarafa gönderdi. Kıyâmete kadar okuyanların sevabına ortak oldu. Onun ahlâkının güzelliğine dair Resûlullah (sallallâhü aleyhi ve sellem) Hazretlerinin inci misâli pek fazla sözleri vardır.
 
YILDIRIM BAYEZİD HAN’IN ANNESİ GÜLÇİÇEK HATUN
 
Gülçiçek Hatun, Sultan Birinci Murad Han’ın hanımı ve Yıldırım Bayezid Han’ın (padişahlığı 1389-1402) annesidir. Gülçiçek Hatun’un Yahşi Bey isminde bir oğlu daha vardır. Bursa Murâdiye’de Yahşibey Mahallesi’nde kendi adını taşıyan türbesinde medfundur. Gülçiçek Hatun’un doğum tarihi bilinmemekle birlikte vefat tarihinin 1399’dan önce olduğu, türbesinin inşa tarihinden anlaşılmaktadır.
Gülçiçek Hatun, hayatını hayır ve hasenâta adamış, her türlü dünyevî aşırılıktan uzak durmuştur. Giyiminde ve yeme içmesinde hiç israf etmezdi. Biriktirdiği mal varlığını fakirlere dağıtmak ve vakıflar kurmak için harcadı. Halkın arasına zaman zaman teftiş için haberciler gönderir, onlardan gelen bilgilere göre ihtiyaç sahiplerini tesbit eder ve herkesin ihtiyacını karşılamaya gayret ederdi. Gülçiçek Hatun’un hayır eserlerine dair birçok vakfiyeleri vardır. Vakıflarının idâresini oğlu Yahşi Bey’e bırakmıştı.
Türbe ve müştemilâtının vakfiyesi de mevcuttur. Vakfiyeden türbenin dâhil olduğu bir külliye içinde mescid, medrese, imâret, zâviye gibi bazı meskenlerin de olduğu anlaşılmaktadır. Medrese 1906 senesine kadar faal idi. Külliyenin merkezine Yahşi Bey tarafından ayrıca bir mescid yaptırılmış ve bu mescid Gülçiçek Hatun Mescidi diye de anılmıştır. 
(Yedikıta Dergisi)
Hicrî:   12  Şevval   1440  Fazilet Takvimi   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder