16 Haziran 2019 Pazar

TIBB-I NEBEVÎ’DEN: HACÂMAT



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا مَرَرْتُ لَيْلَةَ أُسْرِيَ بِي بِمَلَإٍ مِنَ الْمَلَائِكَةِ إِلَّا كُلُّهُمْ يَقُولُ لِي: عَلَيْكَ يَا مُحَمَّدُ بِالْحِجَامَةِ. (ه)
رسول الله  أفندمز  ( )  ،"  معراج كجسى ملائكهء كرام دان اوغراديغم هجبر طوبلوى لق يوقتور كى تمامى بانه " يا محمد صنه حاجاماتى تاوصيه أده ريز " دمش اولماسنلر ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Mîraç Gecesi melâike-i kirâmdan uğradığım hiçbir topluluk yoktur ki tamamı bana ‘Yâ Muhammed, sana hacâmatı tavsiye ederiz’ demiş olmasınlar.” 
(Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî:   13  Şevval   1440  Fazilet Takvimi   

TIBB-I NEBEVÎ’DEN: HACÂMAT

 
Hacâmat: Kesici, delici bir âletle bedenin herhangi bir yerinden kan çekmeye derler. Sıcak memleketlerde ve sıcak havalarda pis kan, insanın derisi ile eti arasında bulunduğu için böyle yerlerde hacâmat faydalıdır. Fakat soğuk memleketlerde ve soğuk havalarda pis kan, damarlarda dolaştığı için damarlardan kan aldırmak daha faydalı olur. Peygamber Efendimiz de (s.a.v.) sıcak bir memlekette yaşadığı için çok defa hacâmat yaptırmış ve tavsiye etmiştir. Hacâmat hususunda rivâyet olunan bazı hadîs-i şerîfler şöyledir:
“Kafadan hacâmat yaptırmak (birçok hastalığa) faydalıdır. Yahûdî kadının (zehirli) yemeğinden yediğim vakit Cebrâîl Aleyhisselam bana bunu tavsiye etmişti.”
“Kafadan hacâmat yaptırmak, yaptıranın niyetine göre yedi hastalığa şifâdır: Delilik, şiddetli baş ağrısı, cüzzam, alaca hastalığı, uykusuzluk, diş ağrısı, göz kararması.”
Hadîs-i şerîflerde Çarşamba, Cuma ve Cumartesi gün ve gecelerinde hacâmat yaptırmanın zararlı olduğu, Pazartesi, Salı, Perşembe ve Pazar günleri hacâmat yaptırmanın uygun olduğu beyan edilmiştir. Bu sebeple hacâmat yaptırılacak günlere dikkat etmelidir. “Hilâlin görüldüğü ilk günlerde hacâmat yaptırmak mekruhtur ve hilâl ayı ortalayıncaya kadar bir faydası görülmez.” hadîs-i şerîfinde de beyan buyurulduğu üzere hacâmatın en faydalısı ve sünnet olanı hicrî ayın 15, 17 ve 19. günlerinde, kuşluk vakti ve aç karnına yapılanıdır. Çünkü ayın ilk günlerinde kanın hareketi azdır. Bu sebeple faydası az olur. Fakat on beşinden sonra 27. güne kadar tek günlerde yapılması daha faydalıdır.
Meşhur İslam tabipleri de hacâmatın birçok faydalarını zikretmişler, bedenin neresine yapılırsa nasıl bir fayda elde edileceğini beyan etmişlerdir. Hacâmatı tok karnına yaptırmak, hacâmattan bir gün evvel ve sonra kişinin ehliyle beraber olması ve banyo yapması zararlı görülmüştür. Yine tuzlu yiyecekler, et ve süt gibi hayvânî gıdalar ile ekşi şeyler yiyip içmemelidir. Kanı temizlemesi için hacâmattan sonra bir miktar sirke veya bal şerbeti içmek veyahut tatlı bir şey yemek müstehaptır.
 (Feyzü’l-Kadîr ve Hacamat Risâlesi)
Hicrî:   13  Şevval   1440  Fazilet Takvimi   


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder