31 Temmuz 2018 Salı

İMÂM AHMED BİN HANBEL’İN İLİM TAHSÎLİNDEKİ GAYRETİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ غَدَا إِلَى الْمَسْجِدِ لَا يُرِيدُ إِلَّا أَنْ يَتَعَلَّمَ خَيْرًا أَوْ يُعَلِّمَهُ كَانَ لَهُ كَأَجْرِ حَاجٍّ تَامٍّ حَجُّهُ. (طب)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  كيم بر مسجده سادجه بر خيرى اؤكرنمك ويا اؤكرتمك مقصدى ايله كيدرسه اونون إيجن مقبول بر حج يابان حجنين أجرى كبى أجر واردر :"
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim bir mescide sadece bir hayrı öğrenmek veya öğretmek maksadıyla giderse onun için makbul bir hac yapan hacının ecri gibi ecir vardır.” 
(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Hicrî:   18  Zilkâde   1439  Fazilet Takvimi 

İMÂM AHMED BİN HANBEL’İN İLİM TAHSÎLİNDEKİ GAYRETİ

 
İmâm Ahmed bin Hanbel Hazretleri, küçük yaştan itibaren ilim tahsîline çok meraklı idi. İlim öğrenmek için en küçük bir fırsatı bile değerlendirir, vaktini asla boşa geçirmezdi. Tarsus’a, Yemen’e vesâir uzak pek çok memleketlere ilim tahsîli için yürüyerek yolculuk yapmıştır. Hatta bir gün kendisine: “Efendim, siz ilimde böyle yüksek mertebeye ulaşıp Müslümanların imâmlarından oldunuz. Hâlâ ilim tahsîline ve hadîs yazmaya devam ediyorsunuz. Ne vakte kadar böyle devam edeceksiniz?” diye sorulunca, “Bu hokka ile mezara varıncaya kadar” demiştir.
Âlimlerden bir zât anlattı: Ahmed bin Hanbel, Kûfe’de yanımıza uğramıştı. Elinde bir çanta ve yanında da kitapları vardı. Elini tuttum ve: “Bir Kûfe’ye, bir Basra’ya gidiyorsun. Daha ne zamana kadar böyle devam edeceksin. Bir adam Resûlullah Efendimizden otuz bin hadîs-i şerîf yazmış olsa bu ona yetmez mi?” dedim. Sükût etti. “Altmış bin hadîs” dedim, yine sükût etti. “Yüz bin” dedim, “İşte o zaman o kişi az bir şey öğrenmiş olur” dedi. Daha sonra baktığımızda onun üç yüz bin hadîs-i şerîf yazmış olduğunu gördük.
Mekke-i Mükerreme’de, Harem haricinde ilim öğrendiği sırada eşyası çalındı. Geri döndüğünde sadece hadîs-i şerîf yazdığı defterlerini sordu, onları bulduktan sonra ancak rahat etti, diğer eşyasını hiç sormadı. İlimle meşguliyetinden dolayı ancak kırk yaşından sonra evlenebildi.
İmâm Ahmed Hazretleri aynı zamanda büyük bir müfessir idi. Yazmış olduğu tefsîri yüz yirmi bin hadîs-i şerîften meydana gelmişti. Bundan dolayı kendisine “Üstâdü’l-müfessirîn” denilirdi.
Hadîs ilmine dâir yazdığı el-Müsned isimli eserini yedi yüz bin hadîs-i şerîf içinden seçerek yazmıştır.
Hocası İmâm Şâfiî Hazretleri onun hakkında demiştir ki: Ahmed bin Hanbel sekiz şeyde imâmdır: Hadîs ilminde, fıkıh ilminde, Kurân ilminde, lugat ilminde, fakrda, zühdde, vera‘da, tasavvuf ve sünnete uymakta imâmdır. Rahmetullâhi aleyh.
Hicrî:   18  Zilkâde   1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder