12 Temmuz 2018 Perşembe

BEŞ NİMET



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَا تَدْخُلُونَ الْجَنَّةَ حَتَّى تُؤْمِنُوا وَلَا تُؤْمِنُوا حَتَّى تَحَابُّوا أَوَلَا أَدُلُّكُمْ عَلَى شَيْءٍ إِذَا فَعَلْتُمُوهُ تَحَابَبْتُمْ أَفْشُوا السَّلَامَ بَيْنَكُمْ. (م)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  إيمان أتمدكجه جنته كيرمزسنز , بربرينزى سومدكجه ده ( حقى ايله ) إيمان أتمش اولمازسنز . دقت أدين ، يابتغنز تقديرده بربرينزى سوجكنز بر شىء سزه بلديره يممى ؟ آرانزده سلامى ياينز  :"

Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Îmân etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de (hakkıyla) iman etmiş olmazsınız. Dikkat edin, yaptığınız takdirde birbirinizi seveceğiniz bir şeyi size bildireyim mi? Aranızda selâmı yayınız!” 
(Sahîh-i Müslim)
Hicrî:   28 Şevval  1439  Fazilet Takvimi 

BEŞ NİMET


Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem): “Beş şeyden önce beş şeyi ganîmet (fırsat) bil; ihtiyarlığından önce gençliğini, hastalığından önce sıhhatini, meşgûliyetinden önce boş vaktini, fakirliğinden önce zenginliğini, ölümünden önce hayatını (ganîmet bil).” buyurmuşlardır.
Gençlik: İnsan, ihtiyarladığında yapamayacağı amellerin birçoğunu, gençliğinde yapabilir. Gençler günah işlemeyi alışkanlık hâline getirince, ihtiyarlıkta o günahlardan kaçınmaları mümkün olmaz. Bu sebeple, ihtiyarlık hâlinde hayırlı ve sâlih ameller müyesser olsun için gençliğinde hayırlı amelleri alışkanlık hâline getirmek lazımdır.
Sıhhat: Sıhhatli kimse malında ve nefsinde söz sahibidir, kararları geçerlidir. Binaenaleyh sağlıklı kişinin sağlığını ganîmet bilmesi, bedeniyle ve malıyla sâlih ameller yapmaya gayret etmesi lâzımdır.
Boş Vakit: Geceleri boş ve müsâit olan vakit, gündüz meşgûliyet ve çalışma vaktidir. Boş olan gecelerde namaz kılmalı, meşgûliyet vakti olan gündüzlerde de, bilhassa kış günlerinde oruç tutmalıdır.
Zenginlik: Allâhü Teâlâ’nın sana verdiği dünyalığa razı ol ve bunu ganîmet bil. Tamahkâr olma; insanların elindekilere göz dikme.
Hayat: İnsan hayatta olduğu müddetçe amel yapmaya muktedir olur. Ölünce amel işleyemez. Binaenaleyh mü’min dünyanın fânî günlerini boşa geçirmemeli, bâkî ve ebedî hayatı kazanacağı günleri ganîmet bilmelidir.
Hakîm bir zat Farsça olarak (meâlen) şöyle söylemiştir:
Çocukken, çocuklarla oynadın,
Gençliğinde boş işlere daldın,
İhtiyarlığında zayıf kaldın,
Allah için ne zaman amel işleyeceksin.
Öldükten sonra Allâhü Teâlâ’ya ibâdet edemezsin. İbâdet için hayatta iken gayret edeceksin. Daima ölüm meleğinin gelmesine hazır olmalısın. Ve her vakit, onu hatırlamalısın. Çünkü o, senden gâfil değildir. 
(Tenbîhü’l-Gâfilîn)
Hicrî:   28 Şevval  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder