3 Temmuz 2018 Salı

MÜ’MİN LÂNET ETMEZ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: لَا تَلْعَنِ الرِّيحَ فَإِنَّهَا مَأْمُورَةٌ وَإِنَّهُ مَنْ لَعَنَ شَيْئًا لَيْسَ لَهُ بِأَهْلٍ رَجَعَتِ اللَّعْنَةُ عَلَيْهِ. (ت)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )   بويوردولر   :"  روزكاره لعنت أتمه . جونكى او ( الله طرافندان )  مأموردر . و محقق كيم بر شىء لعنت أدر ده او شى ، لعنته لايق دكلسه ، أتديكى لعنت كندى عليهنه دونر ."
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Rüzgâra lânet etme. Çünkü o (Allah tarafından) memurdur. Ve muhakkak kim bir şeye lânet eder de o şey, lânete lâyık değilse, ettiği lânet kendi aleyhine döner.” 
(Sünen-i Tirmizî)
Hicrî:   19 Şevval  1439  Fazilet Takvimi 

MÜ’MİN LÂNET ETMEZ

Lânet: Allâhü Teâlâ’nın kulunu dünyâda muvaffâkiyetten ve bereketlerden mahrum, âhirette de azâba dûçâr kılarak rahmetinden uzak kılmasıdır.
Lânet olunmayı îcap eden sebepler üçtür: Küfür, bid’at ve fısk (haddi aşıp doğru yoldan çıkmak)’tır.
Şu da bilinmelidir ki, lânet olunan kişi buna müstehak bir kimse değil ise lânet, lânet edene geri döner. Çok kere insan, kendi malından herhangi bir şeye lânet eder de bu sebeple bütün mallarından bereket kaldırılıverir.
Allâhü Teâlâ’nın yaratmış olduğu hiçbir şeye; ne cansız varlıklara, ne hayvanlara, ne de insanlara lânet edilmez.
Mü’mine münâsip olan, lâneti terk ederek onun yerine zikir ve tesbihle meşgul olmaktır. Zîra zikir ve tesbih karşılığında sevap vardır. Ancak karşıdaki her ne kadar lânete müstahak bile olsa ona lânet etmekte bir sevap yoktur. (Tefsîr-i Rûhu’l-Beyan)
ALLAH İÇİN CÖMERT OLMAK
İskenderiye âlimlerinden Eslem bin Yezîd-i Cühenî (rah.): “Cimrilikten sakın, uzak dur!” diyerek İbrahim bin Edhem Hazretlerine nasîhat etti.
İbrahim bin Edhem (rahmetullâhi aleyh) “Cimrilik nedir?” diye sordu. Dedi ki:
“Dünya için çalışanlara göre cimrilik, insanın malında cimrilik yapmasıdır. Âhiret için çalışanlara göre ise, insanın Allâhü Teâlâ’ya ibâdette cimrilik yapması, gevşeklik göstermesidir. Dikkat et, muhakkak bir kul Allah yolunda canından cömertlik yaparsa, Allâhü Teâlâ onun kalbine hidâyet ve takvâ verir, kalbine sükûnet, ağır başlılık ve kemâl derecede ilim nasip eder. Bununla beraber semânın bütün kapıları ona açılır. Ve o kalbiyle bu kapıların nasıl açıldığını müşâhede eder; görür. Dünya ehli nazarında bu kimsenin îtibarsız olması, fazîletine zarar vermez.” 
(İbn-i Mülakkan, Tabâkâtü’s-Sûfiyye)
Hicrî:   19 Şevval  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder