26 Temmuz 2018 Perşembe

HACCA GİDENLERDEN DUÂ İSTEMEK



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: اَللّٰهُمَّ اغْفِرْ لِلْحَاجِّ وَلِمَنِ اسْتَغْفَرَ لَهُ الْحَاجُّ. (ك)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  أى اللهم ، سنى حج أدنى و حج أدنين كندسى إيجن إستغفار أتديكى كمسي مغفرت أيله :"
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Ey Allâhım, seni haccedeni ve haccedenin kendisi için istiğfâr ettiği kimseyi mağfiret eyle.” 
(Hâkim, el-Müstedrek)
Hicrî:   09  Zilkâde   1439  Fazilet Takvimi 

HACCA GİDENLERDEN DUÂ İSTEMEK
 
Hacca giden mü’minlerden, yaptıkları haccın sevabından istifâde etmek için duâ istemek müstehabtır. Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) umre için yola çıkan Hazret-i Ömer’e (radıyallâhü anh) “Kardeşim, bizi de duâna ortak eder misin?” buyurmuştur.
Ebû Hüreyre’den (radıyallâhü anh) rivâyet olunan bir hadîs-i şerîfte Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle duâ etmiştir: “Ey Allâhım, sen haccedeni ve haccedenin kendisi için istiğfâr ettiği kimseyi mağfiret eyle.”
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) tavaf esnâsında “Ey Allâhım, falan oğlu falanı affeyle.” diye duâ eden birini işitti. Ona: “Duâ ettiğin kişi kim?” diye sordular. “Rükün ve makâm(-ı İbrâhim) arasında kendisi için duâ etmemi isteyen bir kimse.” diye cevap verdi. Bunun üzerine Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem):
“Muhakkak arkadaşın affolundu.” müjdesini verdiler.
 
TATLI SÖZ HER ŞEYİN ANAHTARIDIR
 
Tâbiînden Sıla bin Eşyem (radıyallâhü anh) bir gün arkadaşlarıyla sohbet ederken yanlarına bir genç, kibirli bir edâ ile elbisesinin eteklerini yerde sürüyerek geldi, oturdu. Orada bulunanlar gence müdâhale etmek istediler. Sıla (radıyallâhü anh): “Onu bana bırakın, ben sizin yerinize îkâz ederim” dedi. Sonra gence dönerek şefkatli bir baba ve samimi bir dost edasıyla:
“Yavrucuğum, benim senden bir ricam var” dedi. Genç durakladı ve: “O nedir?” diye sordu. Sıla (radıyallâhü anh):
“Elbiseni biraz yukarı toplamanı istiyorum. Zîrâ bu hareket, elbisen için daha temiz, Rabbin için daha takvâlı ve Resûlullah Efendimizin (sallallâhü aleyhi ve sellem) sünnetine daha uygundur.” dedi. Genç mahcub bir hâlde:
“Başım gözüm üzere” deyip hemen elbisesini topladı. Sonra Sıla (radıyallâhü anh) arkadaşlarına dönerek:
“Bu yaptığım, sizin yapmak istediğinizden daha güzeldir. Eğer siz onu sert bir sûrette îkaz etseydiniz o da size aynı şekilde karşılık verecek, kibrinde de devam edecekti.” dedi.
Hicrî:   09  Zilkâde   1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder