26 Temmuz 2018 Perşembe

HACCIN MEBRÛR OLMASI İÇİN


 
قَالَ اللهُ تَعَالَى: إِنَّ الَّذِينَ قَالُوا رَبُّنَا اللهُ ثُمَّ اسْتَقَامُوا فَلَا خَوْفٌ عَلَيْهِمْ وَلَا هُمْ يَحْزَنُونَ. ( سورة الأحقاف، ۱۳
الله تعالى شويله بويوردى  ( مآلاً )   : "  محقق ربيم الله ديب ده صوكره إستقامتده بولونانلر ( دوسط دوغرى كيدنلر ) هر حالده اونلره بر قورقى يوقدر و اونلر محزون اولماياجقلردر :"
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Muhakkak Rabbimiz Allah deyip de sonra istikâmette bulunanlar (dosdoğru gidenler), her hâlde onlara bir korku yoktur ve onlar mahzun olmayacaklardır.” (Ahkaf Sûresi, âyet 13)
Hicrî:   11  Zilkâde   1439  Fazilet Takvimi 

HACCIN MEBRÛR OLMASI İÇİN
 
Haccın mebrûr olması için hac esnâsında insanlara güzel davranmak, güzel söz söylemek, yemek yedirmek gibi iyilik sayılan ameller işlemelidir. Bunlarla beraber hac yapan kişinin seferde meydana gelen sıkıntılara, meşakkatlere sabretmesi de lâzımdır. Hacda namazlara dikkat etmek de çok mühimdir. Selef-i sâlihîn hac vaktinde farz namazların yanında nâfile namaz kılmaya da ehemmiyet gösterirlerdi.
Hacda iyilik sayılan amellerin en büyüğü Allâhü Teâlâ’yı çok zikretmektir. Resûlullah Efendimize (sallallâhü aleyhi ve sellem) “Hangi hac daha fazîletlidir?” diye soruldu “Allâhü Teâlâ’nın en çok zikredildiği hacdır” buyurdular. Husûsi ile ihramlı iken çok telbiye ve tekbir getirmelidir.
Hac esnâsında kötü söz ve davranışlardan sakınmak ve günahlara sapmamak da gereklidir. Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) “Kendisini Allâhü Teâlâ’ya karşı gelmekten muhâfaza edecek verâsı olmayanın haccına Allâhü Teâlâ’nın ihtiyâcı yoktur.” buyurmuştur.
Selef-i sâlihinden bir zât, hacca giden birine “Peygamber Efendimizin, Muaz’a (radıyallâhü anh) yaptığı vasiyet ile sana vasiyette bulunuyorum: ‘Her nerede olursan Allâhü Teâlâ’dan kork, yaptığın kötülüğün akabinde hemen bir iyilik yap, o kötülüğü mahveder. Ve insanlara güzel ahlâk ile davran.”
Hac esnasında haramdan kaçınmalı ve nafakasını helâl ve güzel olandan hazırlamalıdır. Bir hadîs-i şerîfte: “Mü’min bir kimse hac için helal ve temiz nafaka ile yola çıksa ayağını atıp ‘Lebbeyk, Allâhümme lebbeyk’ dediği zaman semâdan bir münâdî “Lebbeyk ve sa’deyk, azığın ve seferin helâl, haccın mebrûrdur.” der. Şâyet haram nafaka ile yola çıkarsa adımını atıp ‘Lebbeyk, Allâhümme lebbeyk’ dediği zaman semâdan bir münâdî: “Lâ Lebbeyk ve sa’deyk.
Azığın ve nafakan haramdır. Haccın mebrûr değildir.” der.” 
(Letâifü’l-Maârif)
Hicrî:   11  Zilkâde   1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder