26 Temmuz 2018 Perşembe

BURSA YEŞİL CÂMİİ



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ بَنَى مَسْجِدًا يُذْكَرُ فِيهِ اسْمُ اللهِ بَنَى اللهُ لَهُ بَيْتًا فِى الْجَنَّةِ. (ه)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  كيم إيجرسنده الله تعالى نين إسمنين ذكر أديلجكى بر مسجد بنا أدرسه الله تعالى ده اونون إيجن جنتده بر كوشك ياراطر :"
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Kim içerisinde Allâhü Teâlâ’nın isminin zikredileceği bir mescit binâ ederse, Allâhü Teâlâ da onun için cennette bir köşk yaratır.” (Sünen-i İbn-i Mâce)
Hicrî:   08  Zilkâde   1439  Fazilet Takvimi 

BURSA YEŞİL CÂMİİ

 
Yeşil Câmii, Bursa’da medrese, imâret, türbe ve hanlardan meydana gelen külliyenin merkezinde yer almaktadır. Kapı üzerindeki üç satırlık celî sülüs kitâbeden, bânîsinin Sultan Çelebi Mehmed olduğu ve inşâatının 1414’te başladığı ve 1419’da tamamlandığı anlaşılmaktadır.
Câmi, türbe ve medresedeki çinilerden dolayı Yeşilcâmi Külliyesi adıyla meşhur olmuştur.
Câminin içinde ve avlu pencerelerinin alınlıklarında âyetler, cömertliği öven hadîsler ve Farsça, hikmetli sözler yer alır. Bunlardan şimal (kuzey) cephede sağ taraftaki ilk pencerenin alınlığında Zümer Sûresi’nin 53. âyet-i kerimesi yazılıdır (meâlen): “...Allâhü Teâlâ bütün günahları mağfiret buyurur. Muhakkak o çok Gafûr ve Rahîm’dir.”
Kapısının etrafında muhtelif motiflerle süslenmiş olan beyaz mermere, celî sülüs ve kûfî hatla âyet-i kerîmeler ve hadîs-i şerîfler yazılmıştır. Kapıdaki bazı hadîs-i şerîflerin manaları şu şekildedir: “Hesâba çekilmeden önce nefsinizi hesâba çekiniz.” “Cömertlik îmândandır ve (ehl-i) îmân da Cennet’tedir.” “İnsan öldüğü zaman onun ameli kesilir; amel defteri kapanır. Ancak üç şey hâriçtir: Sadaka-i câriye (vakıf gibi faydası devamlı olan hayır), kendisinden faydalanılan ilim ve kendisine duâ eden sâlih evlâd.”
Câminin ana mekânına ulaştıran ve günümüzde müezzin mahfili olarak kullanılan holün sağındaki mahfilin kemeri üzerinde şu âyet-i kerîme yazılıdır (meâlen): “Ey insanlar! Allâh’ın üzerinizde olan nimetini hatırlayınız. Allah’tan başka sizi göklerden ve yerden rızıklandıran hâlık var mıdır? Ondan başka ilah yoktur. O hâlde nasıl (küfre) döndürülüyorsunuz?” (Fâtır Sûresi, âyet 3)
Câminin iç duvarları âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîf hatlarıyla tezyîn edilmiştir. Mihrab, hem çinileriyle hem de sarı, lâcivert, fîrûze ve beyaz renkli geniş yazı hattıyla muhteşem bir görünüşe sahiptir. Mihrab çinilerine, Fetih Sûresi’nin 1-11. ve Neml Sûresi’nin 30. âyet-i kerîmeleri yazılmıştır. Kitâbesinde Âl-i İmrân Sûresi’nin 37. âyet-i kerîmesi yazılıdır. Mihrabın üstü ise celî sülüs kabartma kelime-i tevhid ile taçlandırılmıştır.
Hicrî:   08  Zilkâde   1439  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder