30 Temmuz 2018 Pazartesi

İLİM TAHSİLİNİN LÜZÛMU



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: تَعَلَّمُوا الْعِلْمَ قَبْلَ أَنْ يُقْبَضَ فَإِنَّ قَبْضَ الْعِلْمِ قَبْضُ الْعُلَمَاءِ وَإِنَّ الْمُتَعَلِّمَ وَالْمُعَلِّمَ فِي الْأَجْرِ سَوَاءٌ. (موطا)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )  بويوردولر   :"  ير يوزندن قالدرلمادان اؤنجه علم اؤكرننز ، محقق علم قالدرلماسى عالملرين قالدرلماسدر ، و محقق علم اؤكرنن و اؤكرتن أجرده مساوى درلر :"
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Yeryüzünden kaldırılmadan önce ilmi öğreniniz. Muhakkak ilmin kaldırılması âlimlerin kaldırılmasıdır. Ve muhakkak ilim öğrenen ve öğreten ecirde müsâvîdirler.” 
(İmam Mâlik, Muvattâ)
Hicrî:   17  Zilkâde   1439  Fazilet Takvimi 

İLİM TAHSİLİNİN LÜZÛMU

 
Akıllı kişi kalbini ıslah ettikten sonra dünya ve âhirette faydasını göreceği ilimleri tahsîl etmelidir. Tâbiînden Zirr bin Hubeyş (r.a.) anlattı: Ashâb-ı Kirâm’dan Safvân bin Assâl el-Murâdî’nin (radıyallâhü anh) yanına vardım. Bana:
“Buraya niçin geldin?” diye sordu. “Sizden ilim öğrenmek için” dedim. Bana dedi ki:
Resûlullah Efendimizin (sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurduklarını işittim: “Evinden ilim öğrenmek için çıkan her kimseye, yaptığı işten razı olduklarından dolayı, melekler muhakkak kanatlarını sererler.”
Ebu’d-Derdâ (radıyâllahü anh): “İnsanlar ya âlimdir, ya talebedir. Bunlar haricindekilerde hayır yoktur” buyurmuştur.
Hasan-ı Basrî Hazretleri de: İlimden bir bâb öğrenip de onunla Rabbine ibâdet etmek kişi için dünyanın tamamı kendisine âit olup da onu âhireti için harcamasından daha hayırlıdır” demiştir.
Süfyân-ı Sevrî (r.a.): “İlmin evveli susmak, sonra dinlemek, sonra ezberlemek, sonra onunla amel etmek, sonra tahsîl ettiği ilmi neşretmek yani başkalarına öğretmektir” demiştir.
Abdullah ibn-i Mesûd (radıyallâhü anh) buyurdu:
Kaldırılmadan önce ilmi öğreniniz. İlmin kaldırılması âlimlerin âhirete gitmeleridir. Sizler öyle bir toplulukla karşılaşacaksınız ki onlar sizi Allâh’ın kitâbına davet ettiklerini zannederler, hâlbuki onlar Allâh’ın kitabını arkalarına atmışlardır, yani bâtıl fikirlerin tesirinde kalarak sapıtmışlardır.
Size ilim tahsîl etmenizi tavsiye ederim. Çünkü ilme, sizin yahut başkasının ne zaman muhtaç olacağını bilemezsiniz.
İlmi öğrenin, bid‘atlerden sakının. Size Ashâb-ı Kirâm’ın yolundan ayrılmamanızı tavsiye ediyorum.
İlim çok rivâyet değildir, ilim ancak haşyet (Allah korkusu)dur.
Vekî‘ (radıyallâhu anh): “Günahları terk ederek, ilim ezberinize; hâfızanıza yardımcı olunuz” demiştir.
Mu‘temir bin Süleyman demiştir ki: Kûfe’de bulunduğum sırada pederim bana şöyle yazmıştı: Defterler satın alıp ilmi yaz. Çünkü mal gider, ilim bâkî kalır. 
(Ravzatü’l-Ukalâ, Hâfız İbn-i Hıbbân)
Hicrî:   17  Zilkâde   1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder