4 Temmuz 2018 Çarşamba

EF’ÂL-İ MÜKELLEFÎN



قَالَ اللهُ تَعَالَى: لَا يُكَلِّفُ اللهُ نَفْسًا إِلَّا وُسْعَهَا لَهَا مَا كَسَبَتْ وَعَلَيْهَا مَا اكْتَسَبَتْ (سورة البقرة،   ۲۸٦ )
الله تعالى شويله بويوردى  ( مآلاً ) :"    الله تعالى كمسيه كوجونون يته جكندن باشقاسنى تكليف أتمز . قازانديغى ( خيرين أجر و ثوابى ) نفسنين لهنه و إرتقاب أتديكى ( كوناحين جزاسى ) نفسنين عليهنه در ..."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Allâhü Teâlâ kimseye gücünün yeteceğinden başkasını teklif etmez. Kazandığı (hayrın ecir ve sevâbı) nefsinin lehine ve irtikâb ettiği (günâhın cezası) nefsinin aleyhinedir…” 
(Bakara Sûresi, âyet 286)
Hicrî:   20 Şevval  1439  Fazilet Takvimi 

EF’ÂL-İ MÜKELLEFÎN

 
İslâm dîni, akıllı ve bâliğ (ergen) olan müslüman erkek ve kadınlara bazı şeyleri emretmiş, bazı şeyleri de yasaklamıştır. Bu emir ve yasaklar tekliftir, müslümanlar da mükelleftir. Mükelleflerin işlemeleri veya işlememeleri gereken şeylere Ef’âl-i Mükellefin denir. Ef’âl-i Mükellefîn sekizdir:
1- Farz: Kat’î delil ile sâbit olan hükümlerdir ve iki kısımdır:
a- Farz-ı ayın: Mükellef her müslümanın ancak kendisinin yapması ile yerine gelen amellerdir. Beş vakit namaz ve oruç gibi.
b- Farz-ı kifâye: Bazı müslümanların yapmaları ile diğer müslümanlardan mesûliyeti kalkan farzlardır. Cenâze namazı kılmak ve selâm almak gibi. Eğer böyle bir farzı müslümanlardan hiçbirisi yapmazsa hepsi mesul olurlar.
2- Vâcip: Farz derecesinde kat’î olmayan delille sâbit hükümlerdir. Vitir ve bayram namazları gibi.
3- Sünnet: Peygamberimizin (s.a.v.) mübarek sözü, işi ve başkası yaptığında hoş gördüğü şeylerdir. Sünnet ikiye ayrılır:
a-Sünnet-i müekkede: Peygamberimizin (s.a.v.) devamlı olarak yapıp, pek az terk ettiği sünnetlerdir. Sabah ve öğle namazının sünnetleri gibi.
b-Sünnet-i gayr-i müekkede: Peygamberimizin (s.a.v.) arasıra yaptığı sünnetlerdir. İkindi ve yatsı namazlarının ilk sünneti gibi.
4- Müstehab: Peygamberimizin bazan işledikleri şeylerdir. Sadaka vermek ve nâfile oruç tutmak gibi. (Bu bir nevî sünnet-i gayr-i müekkededir.)
5- Mübâh: İşlenmesinde sevap, terk edilmesinde günah olmayan şeylerdir. Oturmak, kalkmak, yemek, içmek gibi.
6- Mekrûh: İşlenmesi hoş görülmeyen ve amelin sevâbını eksilten şeylerdir. Namaz içinde etrafa bakmak gibi.
7- Müfsid: Başlanmış bulunan bir ibâdeti bozan şeylerdir. Abdestli iken bir yerinden kan veya irin çıkması, namazda gülmek ve oruçlu iken bir şey yemek gibi.
8- Haram: İşlenmesi kat’î delille yasak edilen şeylerdir. Alkollü içki içmek, anaya-babaya âsî olmak gibi.
 (Muhtasar İlmihal, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   20 Şevval  1439  Fazilet Takvimi 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder