11 Temmuz 2018 Çarşamba

İÇKİ İÇMEK HARAMDIR



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَلَا يَشْرَبِ الْخَمْرَ مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَلَا يَجْلِسْ عَلَى مَائِدَةٍ يُشْرَبُ عَلَيْهَا الْخَمْرُ. (طب)
رسول الله  أفندمز  ( صلى الله عليه وسلم )   بويوردولر   :"  الله تعالى يه و آخرت كونونه إيمان أدن كمسه شراب ( و إجكى )  إجمسين ، الله تعالى يه و آخرت كونونه إيمان أدن كمسه شراب ( وإجكى ) إيجيلن صوفرايه اوطورماسين :"
Resûlullah Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “Allâhü Teâlâ’ya ve âhiret gününe îman eden kimse şarap (ve içki) içmesin. Allâhü Teâlâ’ya ve âhiret gününe îman eden kimse şarap (ve içki) içilen sofraya oturmasın.” 
(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)
Hicrî:   26 Şevval  1439  Fazilet Takvimi 

İÇKİ İÇMEK HARAMDIR

Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) buyurdular: “İçki, bütün kötülükleri, günahları kendinde toplar.”
İçki her kötülüğün başıdır. Bir insan câhillik, işsizlik, gençlik ve arkadaşa uyma yüzünden içkiye başlayıp alışıyor. Böyle bir insan ne gerekse yapıp bundan kurtulmalıdır.
Bir insanın alıştığı en kötü huylardan biri olan içki, her kötü huyun da başıdır. Bunun için, içkiye alışmamalı, bir damlasını bile içmemelidir. İçki yüzünden her gün ne acıklı, ne yürek yakan işler olmaktadır. İçki içenler hiç düşünmeden her kötülüğü yaparlar. İçki insanın aklını başından alır, insanı insanlıktan çıkarır. Başına türlü belalar açar.
İnsan, sağlığına dikkat ederek, iyi beslenerek, temizliğe ehemmiyet vererek pek çok hastalıktan kurtulur. İçki ise böyle değildir. İçki yüzünden baş gösteren hastalıklar tedavisi en zor hastalıklardır. İnsan ölür gider de bu hastalıklardan bir türlü kurtulamaz.
İçkinin başlıca ilacı, içki içmeyi haram kılan dînimize ve dînin emirlerine sarılmaktır. İslam dîninde içki içmek günâh-ı kebâir (pek büyük bir günah) olup haramdır. Hazret-i Kur’an’da şöyle buyurulmaktadır (meâlen): “Ey îmân edenler! İçki, kumar, putlar, kısmet çekilen zarlar hep şeytan işi murdar bir şeydir. Onun için siz ondan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. İçki ile kumarda şeytan sırf aranıza düşmanlık ve kin düşürmeyi ve sizi Allâh’ı anmaktan ve namaz kılmaktan alıkoymayı ister. Artık vazgeçiyorsunuz değil mi?” (Mâide Sûresi, âyet 90-91)
Evet, içki insana kendi eliyle kötülük getirir. İçkiye düşkün olanlar, iyi olması güç, pek güç olan göğüs, yürek, karaciğer hastalıklarına tutulduklarında koca gövde bu hastalıklardan daha doğrusu içki yüzünden devrilip gider.
Kur’ân-ı Kerîm’in içki içmeyi Müslüman olanlara yasaklaması bize ne büyük iyiliktir!
Hâsılı, içki içmemeli ve sarhoşluk veren her hangi bir şeyi kullanmamalıdır.
Hicrî:   26 Şevval  1439  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder