9 Şubat 2024 Cuma

HALİFE’NİN NASİHATLERİ -1


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: إِنَّ فِي الْجَنَّةِ دَارًا يُقَالُ لَهَا دَارُ الْفَرَحِ لَا يَدْخُلُهَا إِلَّا مَنْ فَرَّحَ الصِّبْيَانَ. (كنز)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : محقق جنت ، ده ’ دَارُ الْفَرَحْ ‘ دنيلن ( غايت بيوك ) بر صراى واردر . اورايه آنجق جوجقلرى سونديرن كمسلر كيره بيلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Muhakkak Cennet’te ‘Dâru’l-Ferah’ denilen (gayet büyük) bir saray vardır. Oraya ancak çocukları sevindiren kimseler girebilir.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:  29   Receb    1445  Fazilet Takvim

 

 

HALİFE’NİN NASİHATLERİ -1

 

Halife Ömer bin Abdülazîz (rah.), kumandanlarından birisine şöyle bir nasihatnâme yazmıştı:

Sana takvâyı, Allâhü Teâlâ’dan korkmanı ve ona itaat etmeni tavsiye ederim. Zira takvâ ve Allah korkusu, dünya fitnelerinden ve âhiret sıkıntılarından kurtarır, Cennet’e ve cemâl-i İlâhî’ye ulaştırır.

Müslümanların, Allâhü Teâlâ’yı razı etmeleri, ancak Ashâb-ı Kirâm’ın yoluna uymaya bağlıdır. Geçmişte yaşamış kimselerin hayatlarında, sonradan gelenler için ibretler vardır.

Sen, insanların nasıl ölüp çürüdüklerini görmektesin. Bak, ölüm, günahkârı tevbe edemeden önce yakalayıvermekte, kişiyi sevdiklerinden ayırmaktadır. Muhakkak ölümde, insanı dünyaya dalmaktan alıkoyacak, âhirete yönlendirecek kâfi nasihat vardır. Ölüm ve sonrasının kötü hâlinden Rabb’ine sığın, onun hayırlısını iste. Rabb’ini gazaplandıracak ve âhiretine zarar verecek olan her türlü işlerini terk et.

Cenâb-ı Hakk’ın takdir ettiği rızık, muhakkak sana ulaşacaktır. Dünyada yiyeceğin rızkın, takdir olunandan ne eksik ne fazladır. Öyleyse çalış, gayret et ama tevekkülden ayrılma! Eğer Cenâb-ı Hak, seni fakirlikle imtihan ederse afîf ol; yanlış yollara sapıp insanların elindekine göz dikme! Mevlâ’nın sana nasip ettiği İslâm nimetine razı ol. Zira ondan büyük nimet olamaz. Dünya nimetleri fânîdir ama İslâm nimeti ile nâil olacağın âhiret nimetleri bâkîdir.

ŞÂBÂN-I ŞERÎF

Şâbân-ı şerîf ayı, Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimizin ayıdır. Bu itibarla bu ayda salevât-ı şerîfeye devam etmek lâzımdır. Yine mümkün oldukça istiğfar ve İhlâs-ı şerîf okumalı, teheccüd ve tesbih namazları kılmalı ve hatm-i enbiyâ yapmalıdır.

Şâbân-ı şerîf ayı şerefli, ulvî, berâta erdirici, İlâhî ihsâna kavuşturucu, İlâhî nûra nâil eden ve müminlere rahmet, kâfirlere gazap olan bir aydır. Bu ayın birinci gecesinde, yani yarın akşam namazından sonra, her rekâtte 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 Âyetü’l-Kürsî ile bir tesbîh namazı kılınır.

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:   29  Receb   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder