17 Şubat 2024 Cumartesi

ŞEYH ŞÂMİL’İN MÜCADELESİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَعْظَمُ النَّاسِ هَمًّا اَلْمُؤْمِنُ الَّذِي يَهُمُّ بِأَمْرِ دُنْيَاهُ وَآخِرَتِهِ. (هـ)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : ( دنياده ) إنسانلريك كدر و صقنطسى أك جوق اولانى ، مؤمندر . زيرى او ، هم دنياسى ( حلال رزق قازانمق ) إيجن هم ده آخرتى إيجن قايقى دويار . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “(Dünyada) insanların keder ve sıkıntısı en çok olanı, mümindir. Zira o, hem dünyâsı (helâl rızık kazanmak) için hem de âhireti için kaygı duyar.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:    07 Şâbân   1445  Fazilet Takvim

 

 

ŞEYH ŞÂMİL’İN MÜCADELESİ

 

Şeyh Şâmil, İslâm hükümlerini icrâ için Dağıstan’da 25 sene mücadele etmiş bir İslâm gazisidir. Halkın unuttuğu dînî hükümleri ve sünnet-i seniyyeyi ihyâ için aralıksız mücadele etti. Yerleşen küfür âdetlerini kaldırmakla uğraştı. Ancak Şeyh Şâmil’in doğup büyüdüğü Genup halkı, bu mücadelesinde kendisine yardımcı olmadılar. Şeyh Şâmil, Genup’tan ayrılarak Aşilta’ya gitmeye karar verdi. Aşilta’ya haber salıp bazı kuvvetli gençler gönderilmesini istedi, 16 genç geldi.

Doğup büyüdüğü köyden hicret etmek niyetini, hanımı Fâtıma’dan başka hiç kimseye haber vermemişti. Ona da yatsıdan sonra bildirmiş, hanımı da rızâ ve itaat göstermişti.

Gece, evin eşyasını toplayıp sabah namazından sonra gençlere eşyaları teslim etti. Küçük oğulları Cemâleddin ile Muhammed’i de gençlerden birisi almıştı. Şeyh Şâmil kapıdan çıkarken hanesine hitâben şöyle dedi:

“Sizi, sırf içinde artık dinimin hükümlerini, hakkıyla ve açıkça yerine getiremediğimden dolayı terk ediyorum. Yaratılmışların en hayırlısı olan Resûlullâh Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem de, Allâh’ın arzının en hayırlısı olan Mekke-i Mükerreme’yi sırf içinde dinini yaşamak ve teblîğ etmek mümkün olamadığından terk ederek hicret etmiş değil miydi? İşte ben de ancak ona uymaktayım. Eğer Cenâb-ı Hak, sende tekrar ikametimi takdir etti ise, elbette sana döneceğim.”

Bu sırada annesi çıkageldi. “Beni burada bırakıp nereye gidiyorsun?” dedi, ona da “Merak etme anneciğim, senin doğduğun Aşilta köyüne gidiyorum, Müslümanların üzerine farz olanları yerine getirirken meydana gelecek sıkıntılara, belalara katlanabileceksen seni de götüreyim.” diye cevap verdi. Nitekim kısa bir müddet sonra annesini de oraya götürdü.

Şeyh Şâmil, Aşilta’da iki sene kadar kaldı. Geldiğinde oranın halkını, dînin hükümlerinden habersiz bulduğundan vaaz ve nasihatle, onlara dini öğretmekle, iyilikleri emr ve kötülükleri nehiy ile meşgul oldu, burada birçoklarını irşâda muvaffak oldu.

Hicrî:     07Şâbân1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder