5 Şubat 2024 Pazartesi

MÎRAÇ GECESİ’NDE VE GÜNDÜZÜNDE YAPILACAK İBADETLER


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: رَأَيْتُ لَيْلَةَ أُسْرِيَ بِي قُصُورًا مُسْتَوِيَةً مُشَرَّفَةً عَلَى الْجَنَّةِ فَقُلْتُ يَا جِبْرِيلُ لِمَنْ هٰذَا فَقَالَ لِلْكَاظِمِينَ الْغَيْظَ وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ. (كنز)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : معراج كجس ، جنت إيجرسنده آينى سويه ده يوكسلتلمش بر تقم كوشكلر كوردم . ’ يا جبرائل ! بونلر كيم إيجندر ؟ ‘ ديه سوردم . ده ديكى : ’ قزدقلرنده أؤفكلرينه حاكم اولانلر و إنسانلرين ( قسور و كوتولكلرينى ) عفوأدنلر إيجندر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Mîraç gecesi, Cennet içerisinde aynı seviyede yükseltilmiş birtakım köşkler gördüm. ‘Yâ Cebrâîl! Bunlar kim içindir?’ diye sordum. Dedi ki: ‘Kızdıklarında öfkelerine hâkim olanlar ve insanları(n kusur ve kötülüklerini) affedenler içindir.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:  25   Receb    1445  Fazilet Takvim

 

 

MÎRAÇ GECESİ’NDE VE GÜNDÜZÜNDE YAPILACAK İBADETLER

 

Receb-i şerîfin 27. gecesi (yarın akşam) Mîraç Gecesi’dir.

Mîraç Gecesi’nde, yatsı namazından sonra 12 rekât hâcet namazı kılınır.

Her rekâtte Fâtiha-i şerîfeden sonra 10 İhlâs-ı şerîf okunur. Namaza şöyle niyet edilir:

Yâ Rabbi! Rızâ-yı şerîfin için niyet eyledim namaza. Bu gece, yedi kat gökleri ve bütün esrârını göstererek muhabbetin ile müşerref kıldığın Habîbin Resûl-i Zîşân Efendimiz hürmetine, ben âciz kulunu afv-ı İlâhî’ne, feyz-i İlâhî’ne ve rızâ-yı İlâhî’ne mazhar eyle.” Allâhü Ekber.

Namazdan sonra;

4 Fâtiha-i şerîfe,

100 defa, “Sübhânallâhi ve’l-hamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber, velâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-Aliyyi’l-Azîm.”

100 istiğfâr-ı şerîf,

100 salevât-ı şerîfe okunup dua edilir.

Bu namaz, her rekâtte yüz İhlâs-ı şerîf okunarak on rekât kılınır veya her rekâtte on İhlâs-ı şerîf okunarak 100 rekât kılınırsa bunu yerine getiren mümin, bu namazın feyz ve bereketiyle huzûr-ı İlâhî’ye namaz borçlusu olarak çıkmaz (namaz borçlarını edâya muvaffak olur).

Hadîs-i şerîfte, Receb-i şerîfin 27. gününde, yani kandil gecesini takip eden gündüzde oruç tutana, altmış ay oruç sevabı yazılacağı vaad edilmiştir.

Mîraç Gecesi’ni takip eden gündüzde, öğle namazı ile ikindi namazı arasında 4 rekât namaz kılınır. Her rekâtte Fâtiha-i şerîfeden sonra;

5 Âyetü’l-Kürsî,

5 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn,

5 İhlâs-ı şerîf,

5 Kul eûzü birabbi’l-felak,

5 Kul eûzü birabbi’n-nâs sûreleri okunur.

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:   25  Receb   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder