25 Ocak 2024 Perşembe

AMELLERİN ALLÂHÜ TEÂLÂ’YA ARZ EDİLMESİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: تُضَاعَفُ الْحَسَنَاتُ يَوْمَ الْجُمُعَةِ. (طس)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : جمعه كونى يابلان عمللريك ثوابى قط قط وريلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Cuma günü yapılan amellerin sevabı kat kat verilir.”

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)

Hicrî:  14   Receb    1445  Fazilet Takvim

 

 

AMELLERİN ALLÂHÜ TEÂLÂ’YA ARZ EDİLMESİ

 

İbn-i Abbâs (r.a.) Hazretlerinden rivâyet olunmuştur ki herkesin hayır ve şer amelleri, hattâ yedikleri, içtikleri, söyledikleri, gördükleri ve dinledikleri şeyler yazılıp huzûr-ı İlâhî’ye arz olunur. Amellerin arz olunması, iki sûretle olur; Biri umûmî arzdır ki her sabah ve akşam vâki olur. Diğeri husûsî arzdır ki pazartesi ve perşembe günlerinde vâki olur.

Ebû Hüreyre radıyallâhü anh’ten şöyle rivâyet olundu:

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular: ‘Ameller (Allâhü Teâlâ’ya), pazartesi ve perşembe günleri arz olunur. Ben de amellerimin, oruçlu olduğum hâlde arz edilmesini isterim.”

Sahîh-i Müslim’de Ebû Mûsâ el-Eş‘arî radıyallâhü anh Hazretlerinden rivâyet olunan bir hadîs-i şerîfte, gece işlenen amellerin hemen o gece, gündüz işlenen amellerin de hemen o gün arz olunduğu bildirilmiştir ki bu arz, amellerin tafsîlatlı olarak arz olunmasıdır. Şâbân-ı şerîfin 15. gecesi (yani Berât Gecesi) ile Kadir Gecesi’nde arz olunan ameller, o senenin tamamında işlenen amellerdir.

Yine rivâyet olunmuştur ki; ameller ile vazifeli olan melekler, nöbetleşe bulunurlar; bir kısmı pazartesiden perşembeye kadar durup perşembe günü semaya yükselirler. Diğer bir kısmı da perşembeden pazartesiye kadar durup pazartesi günü semâya yükselirler. Her bir bölük, semâya yükseldiklerinde, nöbetleri esnâsında yazdıkları amelleri okurlar ki sûreten arz budur. Yoksa bütün gayblerden hakkıyla haberdâr olan Allâhü Teâlâ, kullarının amellerini bilir. Meleklerin arz etmesine ve haber vermesine muhtaç değildir. Zira o, zamandan ve mekândan münezzeh olup her şeyi ezelen ve ebeden bilir, unutmaktan ve hatadan berîdir. Meleklerin arz etmesinin hikmeti ve sırrı ise herkese âhirette malum olacaktır.

 

BEYİT:

 

Etme âr öğren, oku ehlinden

Her şeyin ilmi güzel cehlinden (Nâbî)

Hicrî:   14  Receb   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder