10 Ocak 2024 Çarşamba

REGÂİB GECESİ VE YAPILACAK İBADETLER


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: اَكْثِرُوا مِنَ الْاِسْتِغْفَارِ فِي شَهْرِ رَجَبٍ فَاِنَّ لِلّٰهِ فِي كُلِّ سَاعَةٍ مِنْهُ عُتَقَاءَ مِنَ النَّارِ وَاِنَّ لِلّٰهِ مَدَائِنَ لَا يَدْخُلُهَا اِلَّا مَنْ صَامَ شَهْرَ رَجَبٍ. (فر)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : رجب آينده جوقجه إستغفار أدينز . زيرى بو آيك هر آننده ، الله تعالى نيك جهنم ، دن آظاد أتديكى قللارى واردر . محقق الله تعالى ، نيك ( جنتده ياراتديغى ) أؤيله كوشكلرى واردر كى اورايا آنجق رجب آينده اوروج طوطانلر كيرع بيلر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, huzurunda bulunanlara buyurdular ki:  “Receb ayında çokça istiğfar ediniz. Zira bu ayın her anında, Allâhü Teâlâ’nın Cehennem’den âzât ettiği kulları vardır. Muhakkak Allâhü Teâlâ’nın (Cennet’te yarattığı) öyle köşkleri vardır ki oraya ancak Receb ayında oruç tutanlar girebilir.”

(Deylemî, Müsnedü’l-Firdevs)

Hicrî:  28   Cemâziyelâhir    1445  Fazilet Takvim

 

 

REGÂİB GECESİ VE YAPILACAK İBADETLER

 

Receb-i şerîfin ilk cuma gecesi, Regâib Gecesi’dir. Bu geceyi, oruçlu olarak karşılamalıdır.

Regâib Gecesi’nde, akşam namazı ile yatsı namazı arasında 12 rekât hâcet namazı kılınır.

İki rekâtte bir selam verilerek kılınan bu namazda, Fâtiha-i şerîfeden sonra her rekâtte 3 İnnâ enzelnâhü… ile 12 İhlâs-ı şerîf okunur.

Namazdan sonra, 7 Salât-ı Ümmiyye okunup secdeye varılır. Salât-ı Ümmiyye şudur:

Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedini’n-Nebiyyi’l-Ümmiyyi ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim.”

Secdede 70 defa, “Sübbûhun Kuddûsün Rabbünâ ve Rabbü’l-melâiketi ve’r-Rûh” okunur.

Secdeden kalkıp bir defa, “Rabbiğfir verham ve tecâvez ammâ ta‘lem. İnneke ente’l-e‘azzü’l-ekram.” okunur.

Tekrar secdeye varılıp yine 70 defa, “Sübbûhun Kuddûsün Rabbünâ ve Rabbü’l-melâiketi ve’r-Rûh” okunur.

Secdeden sonra dua edilir. Duada, Hazret-i Allâh’a şu şekilde ilticâ etmelidir: “Allâhümme bârik lenâ Recebe ve Şa‘bân ve belliğnâ Ramazân.”

Regâib Gecesi’nin gündüzünde, yani cuma günü öğle namazı ile ikindi namazı arasında, 2 rekâtte bir selâm verilerek 4 rekât teşekkür namazı kılınır.

Her rekâtte 1 Fâtiha-i şerîfe, 7 Âyetü’l-Kürsî, 5 İhlâs-ı şerîf, 5 Kul eûzü birabbi’l-felak, 5 Kul eûzü birabbi’n-nâs, sûreleri okunur.

Namazdan sonra 25 defa, “Lâ havle velâ kuvvete illâ billâhi’l-Aliyyi’l-Azîmi’l-Kebîri’l-Müteâl”, 25 defa, “Estağfirullâhe’l-Azîm ve etûbü ileyk” diyerek istiğfâr-ı şerîf okunur ve sonra da dua edilir. (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:   28  Cemâziyelâhir   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder