8 Ocak 2024 Pazartesi

EN BÜYÜK İSTİĞFÂR: TESBÎH NAMAZI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ لِجُلَسَائِهِ : أَيَعْجِزُ أَحَدُكُمْ أَنْ يَكْسِبَ أَلْفَ حَسَنَةٍ يُسَبِّحُ أَحَدُكُمْ مِائَةَ تَسْبِيحَةٍ تُكْتَبُ لَهُ أَلْفُ حَسَنَةٍ وَتُحَطُّ عَنْهُ أَلْفُ سَيِّئَةٍ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : سزدن برينز ( هر كون ) بيك حسنه قازانمقدان نصل آجز اولابلر ؟ برينز ، يوز دفا ’ سبحان الله ‘ ديه تسبيح أدرسه بويلجه كندسينه بيك حسنه يازيلر و كندسندن بيك ( كوجوك ) كوناحى سيلينر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, huzurunda bulunanlara buyurdular ki:  “Sizden biriniz (her gün) bin hasene kazanmaktan nasıl âciz olabilir? Biriniz, yüz defa ‘Sübhânellâh’ diye tesbîh ederse böylece kendisine bin hasene yazılır ve kendisinden bin (küçük) günahı silinir.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  26   Cemâziyelâhir    1445  Fazilet Takvim

 

 

EN BÜYÜK İSTİĞFÂR: TESBÎH NAMAZI

 

Tesbîh Namazı, bütün vücutla yapılan en büyük tevbe ve istiğfârdır.

Resûl-i Ekrem sallallâhü aleyhi ve sellem, amcası Hazret-i Abbâs radıyallâhü anh’e hitaben, Tesbîh Namazı ile alâkalı şöyle buyurmuşlardır:

Ey amca! Sana on (çeşit günahını silecek) şey(i) haber vererek ikram etmiş olayım ki, onu işlediğin vakit, günahının evveli ve âhiri, yenisi ve eskisi, hata ile ve kasten yapılanı, küçüğü ve büyüğü, gizlisi ve âşikâr olanı mağfiret edilmiş olsun. Dört rekât namazı kılarsın... Gücün yeterse bu namazı her gün kıl. Her gün kılamazsan haftada bir kere kıl, her hafta kılamazsan ayda bir kere kıl. Onu da yapamazsan senede bir, onu da yapamazsan ömründe bir kere kıl.”

Tesbîh Namazı 4 rekâttir. Bu namazda 300 defa şu tesbîh okunur:

Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vallâhü ekber ve lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhi’l-aliyyi’l-azîm.”

Bu tesbîh, namaz içinde şu kadar okunur:

15 kere, Sübhâneke’den sonra (Fâtiha-i şerîfeden önce),

10 kere, zamm-ı sûreden sonra,

10 kere, rükûda (tesbîhlerden sonra),

10 kere, rükûdan kalkınca ayakta (kavmede),

10 kere, birinci secdede (tesbîhlerden sonra),

10 kere, iki secde arasındaki oturuşta (celsede),

10 kere, ikinci secdede (tesbîhlerden sonra).

Birinci rekâtte okunan tesbîhlerin adedi 75’tir.

İkinci rekâtte, aynı sıra ile yine 75 defa okunur.

Üçüncü ve dördüncü rekâtler de böyle kılınır. Birinci ka‘dede (oturuşta), Tahiyyât’tan sonra Salli ve Bârik, üçüncü rekâte kalkınca önce Sübhâneke okunur.

Tesbîh Namazı, kılınması teşvik edilmiş bir namazdır. Buna devam etmek müstehabdır. Evlâ olan, münferiden kılmaktır. Lâkin kılmasını bilmeyenlerin istifade etmesi maksadıyla cemaatle de kılınabilir.

Hicrî:   26  Cemâziyelâhir   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder