4 Ocak 2024 Perşembe

HİCRET ESNASINDA MEKKE-İ ERVÂ BİNTİ ABDÜLMUTTALİB VE OĞLU TULEYB


 

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : يَا عَائِشَةُ تَوَاضَعِي فَإِنَّ اللهَ عَزَّ وَجَلَّ يُحِبُّ الْمُتَوَاضِعِينَ وَيُبْغِضُ الْمُتَكَبِّرِينَ. (كنز)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : أى عائشه ! متواضع ( آلجق كونللى ) اول . محقق الله تعالى ، متواضع اولانلرى سور ، كبرلى اولانلره ده بغض أدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Ey Âişe! Mütevâzı (alçak gönüllü) ol. Muhakkak Allâhü Teâlâ, mütevâzı olanları sever, kibirli olanlara da buğzeder.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:  22   Cemâziyelâhir    1445  Fazilet Takvim

 

 

HİCRET ESNASINDA MEKKE-İ ERVÂ BİNTİ ABDÜLMUTTALİB VE OĞLU TULEYB

 

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in halalarından Ervâ binti Abdülmuttalib (r. anhâ), Mekke-i Mükerreme’de Müslüman olan hanım sahâbîlerdendir.

Câhiliye devrinde Umeyr bin Vehb ile evlenmiş ve bu evliliğinden Tuleyb (r.a.) dünyaya gelmişti. Tuleyb (r.a.), Dârü’l-Erkam’da Müslüman olduktan sonra annesi Ervâ’nın yanına geldi ve “Ben, Muhammed sallallâhü aleyhi ve sellem’e tâbi olup Müslüman oldum.” dedi. Annesi, “Şüphesiz ki senin yardımcı olmana ve destek vermene en lâyık olan kimse dayının oğludur. Vallâhi biz hanımlar da erkeklerin gücünün yettiğini yapabilseydik, Resûlullâh’a tâbi olur ve kendisini müdafaa ederdik.” dedi.

Tuleyb (r.a.), “Ey anneciğim! Seni Müslüman olmaktan ve ona tâbi olmaktan alıkoyan şey nedir? Senin kardeşin Hamza da Müslüman oldu.” deyince, annesi: “Kız kardeşlerime bakıyorum, onlar ne yaparsa ben de öyle yapacağım.” dedi. Bunun üzerine Tuleyb (r.a.) şöyle dedi: “Şüphesiz ki ben, senin Resûlullâh’a (s.a.v.) gelip Müslüman olman, onu tasdik etmen, Allah’tan başka ilah olmadığına ve Muhammed’in (s.a.v.) Allâh’ın Resûlü olduğuna şehadet etmen için Cenâb-ı Hakk’a dua edeceğim.”

Bunun üzerine Ervâ (r. anhâ) şehâdet getirerek Müslüman oldu. Bundan sonra etrafındakilere İslâmiyet’i anlattı. Sözleriyle Resûlullâh’a (s.a.v.) destek verdi, oğlunu da ona yardım etmesi ve emirlerini yerine getirmesi husûsunda devamlı teşvik etti.

Bir ara Ebû Cehil ve birtakım Kureyşli müşrikler, Resûlullâh’ın (s.a.v.) önüne çıkıp ona eziyet ettiler. Bu sırada orada bulunan Tuleyb (r.a.), Ebû Cehil’in üzerine yürüdü, başına vurup yardı. Bunun üzerine müşrikler onu alıp bağladılar.

Fakat Ebû Leheb, onun serbest bırakılmasını sağladı. Bu hâdise üzerine Ervâ’ya (r. anhâ) gidip, “Görmez misin, oğlun Tuleyb, Muhammed’i savunmak için kendisini nasıl ortaya atıyor?” diye serzenişte bulundu. O da “Onun hayatındaki en hayırlı gün, Allâhü Teâlâ tarafından hakkı getirmiş olan Resûlullâh’ı savunduğu gündür.” cevabını verdi.

Hicrî:   22  Cemâziyelâhir   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder