17 Ocak 2024 Çarşamba

İHLÂS SÛRESİ’NİN FAZİLETİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ قَرَأَ قُلْ هُوَ اللهُ اَحَدٌ أَلْفَ مَرَّةٍ فَقَدِ اشْتَرَى نَفْسَهُ مِنَ اللهِ. (فيض)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : كيم ’ قُلْ هُوَ اللهُ اَحَدى ( إخلاص سوره سنى ) بيك دفعه اوقورسه محقق كندنى الله تعالى ، دان صطن آلمش اولور ( يعنى الله تعالى ، اونى جهنم ، دن آظاد أدر ) . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Kim ‘Kul hüvallâhü ehad’ı (İhlâs Sûresi’ni) bin defa okursa muhakkak kendini Allâhü Teâlâ’dan satın almış olur (Yani Allâhü Teâlâ, onu Cehennem’den âzâd eder).”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:  06   Receb    1445  Fazilet Takvim

 

 

İHLÂS SÛRESİ’NİN FAZİLETİ

 

Sahâbe-i Kirâm’dan İkrime (r.a.) demiştir ki: Müşrikler, Resûlullah (s.a.v.) Efendimize gelerek, “Bize, Rabb’inden, onun vasıflarından haber ver.” dediler, bunun üzerine İhlâs-ı Şerîf Sûresi nâzil oldu. Bu sûre-i celîle, Allâhü Teâlâ’nın zâtından bahsetmekte, onun sıfatlarını en hâlis bir surette beyan etmektedir. Hadîs-i şerîfte, “Yedi kat gökler ve yedi kat yerler, ‘Kul hüvallâhü ehad’ üzerine kurulmuştur.” buyurulmuştur. Yani, Allâhü Teâlâ’nın tevhîdine, birliğine delil olarak ve bu sûre-i celîlede geçen Cenâb-ı Hakk’ın sıfatlarını bildirmek için yaratıldı, demektir.

Bir zât namaz kılarken, bu sûre-i celîleyi okumuştu. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) onu işitince, “Şu zât, Rabb’ini tanımış, ârif bir kuldur.” buyurdular.

İhlâs Sûre-i Celîlesi, Kur’ân-ı Kerîm’in üçte birine denktir. Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem:

Sizden biriniz her gece Kur’ân-ı Kerîm’in üçte birini okumaktan âciz mi kalıyor?” buyurdular. Ashâb-ı Kirâm:

Bir kimse, Kur’ân-ı Kerîm’in üçte birini her gece nasıl okuyabilir?” dediler, Resûlullah Efendimiz (s.a.v.):

İhlâs Sûresi, Kur’ân-ı Kerîm’in üçte birine muâdildir.” buyurdular.

Hadîs-i şerîften anlaşılacağı üzere, İhlâs-ı şerîfi bir defa okumanın sevabı, Kur’ân-ı Kerîm’in üçte birini okuma sevabına denktir. Üç defa okuyan ise Kur’ân-ı Kerîm’i hatmetmiş gibi sevap kazanır.

Eğer denilirse ki: Kur’ân-ı Kerîm’i okuyana, okuduğu her harfe mukâbil on hasene yazılır. Buna göre Kur’ân-ı Kerîm’in tamamını okuyana, İhlâs Sûresi’ni okuyana nispetle kat kat sevap yazılmaktadır. Öyleyse İhlâs Sûresi’ni okumak, nasıl Kur’ân-ı Kerîm’in tamamını okumaya, sevap bakımından muâdil olabilir?

Cevabı şudur: Kur’ân-ı Kerîm’i okuyana, okuduğu her harfe mukâbil ayrı ayrı sevap yazılır. Hatmi bitirdiğinde ise ayrıca bir hatim sevabı verilir. İşte İhlâs-ı şerîfi bir defa okuyanın alacağı sevap, bu hatim sevabının üçte birine muâdil olur. En iyisini bilen Allâhü Teâlâ’dır.

Hicrî:   06  Receb   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder