22 Ocak 2024 Pazartesi

PERHİZ YAPMAK TEDAVİNİN BAŞIDIR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَحَبُّكُمْ إِلَى اللهِ أَقَلُّكُمْ طُعْمًا وَأَخَفُّكُمْ بَدَنًا. (كنز)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : سزيك ، الله تعالى يه أك سوكلى اولاننز ، أك آز ييه ننز و بدنن أك خفيف اولاننزدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “Sizin, Allâhü Teâlâ’ya en sevgili olanınız, en az yiyeniniz ve bedenen en hafif olanınızdır.”

(Kenzü’l-Ummâl)

Hicrî:  11   Receb    1445  Fazilet Takvim

 

 

PERHİZ YAPMAK TEDAVİNİN BAŞIDIR

 

Perhiz, iki kısımdır; bir kısmı, hastalığa sebep olan şeylerden sakınmaktır ki, sıhhatli kimselerin perhizidir. Biri de hastalığı artıran şeylerden sakınmaktır ki, hastaların perhizidir. Hasta olmayan kimseler, bu perhizi yapmamalıdır. Bu kimselerin perhiz yapması, hastaları taklit etmek gibidir.

Perhizin asıl delili, teyemmüm husûsundaki âyet-i kerîmedir. Zira Hak Celle ve Alâ Hazretleri, hasta olanlara namaz vesair ibâdetler için -su kullandığında hastalığına zarar verecek olursa- teyemmüm yapmalarını emir buyurmuştur.

O hâlde insanın mizacına zarar veren şeylerden perhiz yapması lâzımdır. Bazı büyük tabipler “Tıbbın (deva ve tedavinin) başı, perhizdir” demişlerdir.

Perhiz, hastalara faydalı olduğu gibi hastalıktan yeni kurtulan kimselere de çok faydalıdır. Zira onlar perhiz yapmadan her çeşit gıdadan yerseler hastalıkları tekrarlayabilir. Onun için nekahet (iyileşme sırasındaki zayıflık) devresinde, zararlı şeylerden sakınmak, faydalı gıdalardan almak gerekir.

Ümmü Münzir binti Kays (r. anhümâ) şöyle anlattı:

Fahr-i Kâinat (s.a.v.) Efendimiz Hazretleri bir gün Hazret-i Ali (r.a.) ile bana geldiler. Hazret-i Ali’nin gözleri ağrıyordu. Evde meyve (taze hurma) vardı. Habîb-i Ekrem ve Nebiyy-i Muhterem Efendimiz Hazretleri, meyveden kendisi yedi, Hazret-i Ali’ye yememesini söyledi. Ben de bir miktar arpa ile pazı pişirmiştim. Ortaya getirdim. Resûlullah (s.a.v.) Efendimiz:

Yâ Ali! Bundan ye, bu, sana pek faydalıdır.’ buyurdu.”

Hâsılı perhiz, devaların en büyüğüdür. Herkesin kendi hâline münasip perhiz yapması gerekir. Ancak, hastaların ve nekahettekilerin gönülleri, perhiz yapması gereken şeylerden birini çok arzu ederse ve hazmetmekten de âciz değilse ondan, cüzi bir miktar verilebilir.

Hicrî:   11  Receb   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder