27 Ocak 2024 Cumartesi

KUR’ÂN-I KERÎM’İN BAZI İSİMLERİ -2


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: خَيْرُ النَّاسِ أَقْرَؤُهُمْ وَأَتْقَاهُمْ وَآمَرُهُمْ بِالْمَعْرُوفِ وَأَنْهَاهُمْ عَنِ الْمُنْكَرِ وَأَوْصَلُهُمْ لِلرَّحِمِ. (حم)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : إنسانلريك أك خيرليلرى ، اونلريك ، قرآنى كريمى أك جوق و أك كوزل اوقويانى ؛ أك تقوى اولانى ، إنسانلره معروفى ( إيمان و طاعتى ) أك جوق أمرأديب منكردن ( كفردن و كوناحلردان ) أك جوق نهيه دنى و أك جوق صلهء رحمده بولونانيدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “İnsanların en hayırlıları, onların, Kur’ân-ı Kerîm’i en çok ve en güzel okuyanı; en takvâlı olanı, insanlara ma’rufu (iman ve tâati) en çok emredip münkerden (küfürden ve günahlardan) en çok nehyedeni ve en çok sıla-i rahimde bulunanıdır.”

(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:  16   Receb    1445  Fazilet Takvim

 

 

KUR’ÂN-I KERÎM’İN BAZI İSİMLERİ -2

 

Nûr: Kur’ân-ı Kerîm kalpleri ve fikirleri nurlandırması itibarıyla bir ismi de Nûr’dur. A’raf Sûresi’nin 157. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurulmuştur -meâlen-: ...İşte ona (o Resûl’e) iman edenler, ona tazimde bulunanlar, kendisine yardım edenler ve onunla indirilen nûra (Kur’ân-ı Kerîm’e) tâbi olanlar yok mu? Felaha, kurtuluşa eren bunlardır.”

Zikr: Zikir, “anmak ve anılan şey” manalarını ifade eder. Anmak, ya kalp ya da lisan ile olur. Namaza ve duaya da zikir denilir. Bir de zikir, Allâhü Teâlâ tarafından indirilmiş kitaplara denir. “İşte benimle beraber olanların zikri (kitabı) ve benden evvelkilerin zikri (kitabı).” meâlindeki, Enbiya Sûresi’nin 24. âyet-i kerîmesinde geçtiği gibi Kur’ân-ı Kerîm’in bir ismi de “Zikir”dir.

 

OSMANLI’NIN İLK KAPTAN-I DERYASI KARAMÜRSEL ALP

 

Karamürsel Alp, Osmanlıların ilk kaptan-ı deryâsı sayılır. İsmi Mürsel olup, kahramanlığı ve gözü pekliği sebebiyle Orhan Gâzi tarafından kendisine “Kara” lakabı takılarak “Karamürsel” denilmiştir. Bizans’a karşı ilk muhârebelerde nâm almış cengâverlerdendir. Hem Osman Gâzi’nin hem de Orhan Gâzi’nin silah arkadaşlarındandır. İzmit Körfezi’nin güney sahillerinin fâtihidir. Bugün o sahilde Karamürsel ilçesi vardır ki adını, bu cengâverden almıştır.

Karamürsel Gazi, gençliğinde, güçlü bir donanmaya sahip olan Karesioğulları’nın hizmetinde idi. Bu beyliğin Osmanlı hâkimiyeti altına geçmesinden sonra, kendisi de Osmanlı hizmetine girdi. Osmanlı Devleti donanmasının gelişmesi için büyük gayret sarf etti. Armutçuk Limanı’nda bir tersâne kurup, donanma hazırladı. Hafif ve süratli giden gemiler yaptırdı. Bu gemi tipine, onun adına izâfeten Karamürsel denilmiştir. Orhan Gazi’nin Bizans İmparatoru Andronikos ile yaptığı Palekanon Muharebesi’ni kazanmasında Karamürsel Gazi’nin büyük tesirleri oldu. Karamürsel Alp’in kurduğu donanma sebebiyle, Marmara Denizi’nde üstünlük, Bizanslılardan Osmanlılara geçti. Hattâ Bizanslılar, denize gemi çıkaramaz hâle geldiler.

Ömrünü cihâd ile geçiren Karamürsel Bey, 1329 tarihinden sonra vefat etti. Kabri, Karamürsel kabristanındadır.

Hicrî:   16  Receb   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder