9 Ocak 2024 Salı

RECEB-İ ŞERÎF, ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN AYIDIR


قال رسول الله صلى الله عليه وسلم: مَا مِنْ يَوْمٍ يُصْبِحُ الْعِبَادُ فِيهِ إِلَّا مَلَكَانِ يَنْزِلَانِ فَيَقُولُ أَحَدُهُمَا اَللّٰهُمَّ أَعْطِ مُنْفِقًا خَلَفًا وَيَقُولُ الْآخَرُ اَللّٰهُمَّ أَعْطِ مُمْسِكًا تَلَفًا. (ق)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر : قللاريك صباحلاديغى هيجبر كون يوقدرك ى ، محقق إيكى ملك إينر . بريسى ’ يارابى ! ( الله إيجن ) حارجايانه ، مالنيك يرينه ينيسنى ور ! ، ديه دعا أدر . أؤبورى ده ’ يارابى ! مالنى ( الله إيجن حارجامايب ) طوطان ( ين مالنى ) تلف أت ! ‘ ديه بددعا أدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, huzurunda bulunanlara buyurdular ki:  “Kulların sabahladığı hiçbir gün yoktur ki, muhakkak iki melek iner. Birisi ‘Yâ Rabbi! (Allah için) harcayana, malının yerine yenisini ver!’ diye dua eder. Öbürü de ‘Yâ Rabbi! Malını (Allah için harcamayıp) tutanı(n malını) telef et!’ diye beddua eder.”

(Müttefekun aleyh)

Hicrî:  27   Cemâziyelâhir    1445  Fazilet Takvim

 

 

RECEB-İ ŞERÎF, ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN AYIDIR

Eşhüru hurum”dan (haram aylardan) olan Receb-i şerîf ayı, Şehrullah yani Allâhü Teâlâ’nın ayıdır. Bu aya oruçlu girmeli ve bu ayda çokça ilticâ etmelidir. Receb ayının birinci günü oruç tutanlara 3 senelik, ikinci günü oruç tutanlara 2 senelik, üçüncü günü oruç tutanlara ise 1 senelik nâfile oruç sevabı verilir. Üçüncü günden sonraki her gün için birer ay, oruç sevabı verilir.

Bu ay, Cenâb-ı Hakk’a mahsus bir ay olduğu için Zât-ı İlâhî’yi bildiren İhlâs Sûresi’ni çokça okumak lâzımdır. Bilhâssa bu aya hürmet olarak, günde 11 defa İhlâs-ı şerîf okumalı, tevhîd, istiğfâr ve salevât-ı şerîfeyi ihmal etmemelidir.

Bu ayın ilk gecesi, bir tesbîh namazı kılınması tavsiye olunur. Ayrıca Receb-i şerîfin ilk on gününde kılınması tavsiye olunan on rekâtlık namaz da kılınabilir. Önümüzdeki günlerde bu namazların kılınış şekli anlatılacaktır.

Receb-i şerîf ayında her gün, -başında ve sonunda 7’şer Fâtiha-i şerîfe ile birlikte- 100 İhlâs-ı şerîf okumak da çok sevaptır. Bu ayda, mümkün olduğu kadar Hatm-i Enbiyâ yapılmalı ve oruç tutulmalıdır. Bu orucu 13, 14 ve 15’inci günlerinde tutanlar, eyyâm-ı biyzda oruç tutma sünnetini de yerine getirdiklerinden, nice hastalıklardan şifâ bulurlar.

Muhakkak Receb-i şerîf ayı, hayır ve bereket aylarının anahtarıdır. Receb-i şerîf ayı ziraatin ekileceği, Şâbân-ı şerîf ayı sulanacağı, Ramazân-ı şerîf ise ziraatin hasat edileceği aydır. Sene, ağaç gibidir. Receb-i şerîf ayı, yaprak açma zamanı, Şâbân-ı şerîf ayı, tomurcuk zamanı, Ramazân-ı şerîf, meyve verme zamanıdır. Müminler de bu meyveleri toplarlar. Öyleyse bu ayların hakkına riâyet etmeli, ibadetlerle ihyâ etmeli ve günahlardan sakınmalıdır.

 

RECEB AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1445 Receb ayı ictimâı 11 Ocak Perşembe Türkiye saati ile 14.57’dedir. Ru’yet 12 Ocak Cuma Türkiye saati ile 01.57’dedir. Hilâl, ilk olarak Güney Amerika Kıtası’ndan itibaren batı taraflara doğru görülmeye başlayacaktır.

12 Ocak Cuma günü de Receb-i şerîf ayının 1. günüdür.

Daha fazla malumat için takvimin son kısmında bulunan “İctima ve Kameri Aybaşları” yazısını okuyabilirsiniz.

Hicrî:   27  Cemâziyelâhir   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder