26 Eylül 2023 Salı

VELÂDET (MEVLİD) KANDİLİ


قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : اَلْبَخِيلُ الَّذِي مَنْ ذُكِرْتُ عِنْدَهُ فَلَمْ يُصَلِّ عَلَيَّ. (ت)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  ( آصل ) جمرى ، بن ياننده ذكرأدلديكيمده ( إسمم سويلنديكنده ) ، بانه صلوات كترميندر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  “(Asıl) cimri, ben yanında zikredildiğimde (ismim söylendiğinde), bana salevât getirmeyendir.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  11  Rebîulevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

VELÂDET (MEVLİD) KANDİLİ

 

Peygamber Efendimiz Hazret-i Muhammed Mustafa sallallâhü aleyhi ve sellem, Rebîulevvel ayının 12’nci gecesinde Pazartesi günü kâinâtı teşrîf etmişlerdir. Bu itibarla bu ayın 12’nci gecesi, hicrî senenin ilk kandilidir.

Bu ay içerisinde mümkün olduğu kadar salât ve selâm getirmeli; Salât-ı Nâriye, Salât-ı Münciye ve Salât-ı Fethiye okumaya çalışmalıdır.

Bu gecenin manevî zenginliğinden istifade etmek için bir tesbîh namazı kılmalı, bir de Hatm-i Enbiyâ yapmalıdır. Tesbih namazına şu şekilde niyet edilir: “Yâ Rabbi! Niyet eyledim rızâ-yı şerîfin için tesbîh namazına. Yâ Rabbî! Bu gece teşrîfleriyle âlemleri nûra gark ettiğin Habîb’in, başımızın tâcı Resûl-i Zîşân Efendimizin hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine, ben âciz kulunu da afv-ı İlâhî’ne, feyz-i İlâhî’ne mazhar eyle.” Allâhü Ekber, diyerek namaza başlanır.

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

 

YAZARKEN DE OKURKEN DE TAZİM

 

Bir mektupta yahut kitapta Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hazretlerinin mübarek ism-i şerîfleri yazıldığı zaman “sallallâhü aleyhi ve sellem” ilave edilmelidir.

Kûfe’de ahalinin mektuplarını yazan bir kâtip vardı. Vefatından sonra kendisini rüyada görenler, ne hâlde olduğunu sordular. Dedi ki:

Rabb’im, bana ihsan ile muamele buyurdu. Çünkü her ne zaman Peygamber Efendimizin ‘Muhammed’ ism-i şerîflerini yazarsam ‘sallallâhü aleyhi ve sellem’ ilave etmeyi de aslâ ihmal etmezdim.”

Nitekim hadîs-i şerîfte şöyle buyurulmuştur: “İsmimi yazınca, salevât-ı şerîfeyi de ilave edenlere, melekler -ismim o kitapta bulunduğu müddetçe- istiğfâr ederler.”

 

KIT’A:

 

Mustafâ’ya hem-civâr et yâ Kerîm!

Cennetü’l-Firdevs içinde yâ Rahîm!

Afv edüp isyânımız kıl rahmeti,

Ol Habîbin yüzü suyu hürmeti.    

(Süleyman Çelebi)

Hicrî:   11  Rebîulevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder