22 Eylül 2023 Cuma

PEYGAMBER EFENDİMİZİN İLK CUMA HUTBESİ -2


 

عن أبي هريرة رضي الله عنه : أَلَا مَنِ اشْتَاقَ إِلَى اللهِ فَلْيَسْتَمِعْ كَلَامَ اللهِ فَإِنَّ مَثَلَ الْقُرْآنِ كَمَثَلِ جِرَابِ مِسْكٍ أَيَّ وَقْتٍ فَتَحَهُ فَاحَ رِيحُهُ. (كنز)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  دقت أدينز ! الله تعالى يه إشتياقلى اولان ( اونون جمالنى آرضو أدن ) ، كلم اللهى ( قرآن كريمى ) دنلسيك . محققكى قرآنى ( كريم ) ، مسك طورباسى كبيدر ؛ ( كشى ) اونى نه زمان آحارسه ( اوقورسه ) كوزل قوقوسى يايلر . "

Ebû Hüreyre radıyallâhü anh’ten şöyle rivâyet olundu “Dikkat ediniz! Allâhü Teâlâ’ya iştiyaklı olan (onun cemâlini arzu eden), Kelâmullâh’ı (Kur’ân-ı Kerîm’i) dinlesin. Muhakkak ki Kur’ân(-ı Kerîm), misk torbası gibidir; (kişi) onu ne zaman açarsa (okursa) güzel kokusu yayılır.”

(Kenzü’l-Ummâl)

)

Hicrî:  06  Rebîulevvel    1445  Fazilet Takvim

 

 

PEYGAMBER EFENDİMİZİN İLK CUMA HUTBESİ -2

 

Resûl-i Ekrem sallallâhü aleyhi ve sellem, Kubâ’da birinci hutbeden sonra ikinci hutbeye de kalkıp buyurdular ki:

Allâhü Teâlâ’ya hamd olsun. Allâh’a hamd ederim ve ondan yardım isterim. Nefislerimizin şerlerinden ve kötü amellerimizden Allâh’a sığınırız. Allâh’ın hidâyet ettiğini, kimse idlâl edemez (saptıramaz). Allâh’ın idlâl ettiğini (saptırdığını) de kimse hidâyet edemez. Eşhedü enlâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh.

Kelâmın en güzeli, Allâh’ın kitabıdır. Cenâb-ı Hak, her kimin kalbinde Kur’ân-ı Kerîm’i süslerse ve kâfir iken ona İslâm’ı nasip ederse o da Kur’ân-ı Kerîm’i diğer sözlere tercih eylerse; işte o kimse felâh ve kurtuluşa erer. Doğrusu Allâh’ın kitabı, kelâmların en güzeli ve en belîğidir.

Allâhü Teâlâ’nın sevdiğini seviniz. Allâhü Teâlâ’yı cân u gönülden seviniz. Allâh’ın kelâmından ve zikrinden usanmayınız. Allâh’ın kelâmından, kalbinize kasvet gelmesin. Zira Allâh’ın kelâmı (Kur’ân-ı Kerîm) her şeyin en iyisini ayırıp seçer, amellerin hayırlısını ve kulların seçkini olan Peygamberleri ve onların haberlerinin iyisini bildirir. Helâl ve harâmı bildirir.

Artık, Allâhü Teâlâ’ya ibadet ediniz ve ona bir şeyi ortak koşmayınız. Ondan hakkıyla korkunuz.

Güzel sözleriniz ile Allâh’ı tasdik ve ikrar ediniz. Allâh’ın ihsan ettiği rahmetle birbirinizi seviniz.

Muhakkak bilmelisiniz ki; Allâhü Teâlâ, ahdini bozanlara gadap eder. Vesselâmü aleyküm.”

Resûl-i Ekrem (s.a.v.), Rânûnâ’da Cuma namazını kıldıktan sonra devesine bindi ve Medîne-i Münevvere’ye doğru yola çıktılar.

Ensâr-ı Kirâm’ın önceleri ve sonraları, Muhâcirlere yaptıkları yardım, hürmet ve riâyet, doğrusu târif olunmaz derecedeydi. Peygamber Efendimizin Medîne-i Münevvere’yi teşrif ettikleri gün ise âdetâ bayram edercesine şenlik ettiler. O gün, Medîneliler hakkında hakikaten bir büyük bayram günü idi.

Hicrî:   06  Rebîulevvel   1445  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder