16 Eylül 2023 Cumartesi

KURBAN


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَا عَلَى أَحَدِكُمْ إِذَا تَصَدَّقَ بِصَدَقَةٍ تَطَوُّعًا أَنْ يَجْعَلَهَا عَنْ أَبَوَيْهِ فَيَكُونَ لَهُمَا أَجْرُهَا وَلَا يُنْقَصُ مِنْ أَجْرِهِ شَيْءٌ. (طس)

رسول الله أفنديمز ( ﷺ ) بيوردولر :  نه اولوردى ، سزدن برينز نافله بر صدقه ورديكنده اونون ثوابنى آننه _ باباسنه ده هديه أتسه ! بو صدقانيك ثوابى آننه _ باباسى إيجن اولديغى كبى كندسى إيجن ده ( او ثوابدان ) هجبر شى أكسله جك دكلدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:  Ne olurdu, sizden biriniz, nafile bir sadaka verdiğinde onun sevabını anne-babasına da hediye etse! Bu sadakanın sevabı anne-babası için olduğu gibi kendisi için de (o sevaptan) hiçbir şey eksilecek değildir.”

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)

Hicrî:  27  Zilkâde    1444  Fazilet Takvim

 

KURBAN

 

Zilhicce ayının onuncu, on birinci, on ikinci günleri ile on birinci, on ikinci gecelerinde kurban olma şartlarını ve sebeplerini taşıyan, ibadet ve Allâh’a yakınlık niyeti ile kesilen deve, manda, sığır, koyun ve keçi gibi beş nevi hayvana kurban denir.

Zarûrî ve aslî ihtiyaçlarından ve borçlarından başka nisâb miktarı malı olan her Müslümanın senede bir kere, Kurban Bayramı günlerinden birinde kurban kesmesi vaciptir. Birinci gün kesmek efdaldir.

 

KURBANIN MÜSTEHÂBLARI

 

Kurbanın müstehâbları şunlardır:

Kurban edilecek hayvanı, kurban günlerinden evvel alıp beslemek.

Kesileceği yere incitmeden götürmek.

Kesebiliyorsa kendisi kesmek.

Kesemiyorsa ehil bir kimseye vekâlet verip, kesilirken hazır bulunmak. Peygamberimiz (s.a.v.) ciğerpâresine buyurdular ki: “Ey Fâtıma! Kalk ve kurbanının kesilmesine şahit ol. Zira kanından ilk damlası yere düştüğünde, işlediğin her bir günahın, af ve mağfiret olunur. Ve sen ‘İnne salâtî ve nüsükî ve mahyâye ve memâtî lillâhi Rabbi’l-âlemine lâ şerîke leh.’ duasını oku.”

Bıçağın büyük ve keskin olması.

Kurbanın, iki şah damarı ile yemek ve nefes borusunu kesmek.

Hayvanın canı çıkmadan derisini yüzmemek.

Kurbanı keserken, kurbanın âzâları (organları) ve parçaları mukabilinde kendi vücudunun ve bütün âzâlarının Cehennem’den âzât olmasına niyet etmek.

 

ZİLHİCCE AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1444 yılı Zilhicce ayı ictimâı, 18 Haziran günü Türkiye saati ile 7.37’dedir.

Ru’yet ise 18 Haziran Türkiye saati ile 21.36’dadır.

Hilâl ilk olarak Afrika ve Avrupa Kıtası’nın batısından itibaren görülecektir.

19 Haziran günü de Zilhicce ayının 1. günüdür.

Hicrî:   27 Zilkâde  1444  Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder